15. 05. 2021.
Ne prestaju nedoumice oko cijena karata

Ne prestaju nedoumice oko cijena karata

Ne prestaju nedoumice oko cijena karata

Od kako su 1. februara pojefinile cijene karata prevoza telefoni ATV ne prestaju da zvone. Građani  tvrde da i dalje kupuju kartu po istoj, staroj i većoj cijeni za 1.60. Šalju i fotografije kao dokaz. U najmanju ruku su zbunjeni , čuli su da su neke karte jeftinije ,a neke ne.

Pojefinile su karte na gradskim i prigradskim na 1.40, ali ne i na područnim linijama , kažu u Gradskoj upravi. Ko ide za Trn ili Glamočane moraće kao i do sada da izdvoji 1.60.

U Gradskoj upravi objašnjavaju da se pojeftinjenje odnosi na cijena karata u gradskom i prigradskom saobraćaju. Linije koje povezuju dvije lokalne zajednice na primjer Banjaluku i Glamočane su u nadležnosti Privredne komore. Tu je cijena karata ostala ista- 1.60.

U Privrednoj komori kažu da to da li će i cijena karata na područnim linijama pojeftiniti ne zavisi isključivo od njih, već i od prevoznika. Na područnim linijama, kažu važe druga pravila.

“ Formiranje cijena je na tim linijama po principima tržišta , ne kao na ovim gradskim i prigradskim gdje je to komunalna djelatnost i na drugi način se određuje cijena . Ono što znam je da će se vrlo brzo zakazati sjednica Izvršnog odbora prevoznika u RS gdje ću tražiti da tema bude analiza karata na ostalim linijama”, rekao je Goran Starčević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore RS.

Snizili smo cijene koliko smo mogli, više nam se ne isplati, pravdaju se prevoznici. O korekciji cijena za sada ne razmišljaju.

“Za sada nemamo prostora za smanjenje i moram da kažem da mi nismo sami na tim linijama i trebalo bi dobiti saglasnost drugih firmi koje saobraćaju na tim linijama”, ističe Dejan Mijić, generalni direktor “Autoprevoza”.

Ukoliko građani primjete da bilo ko naplaćuje veću cijenu karte na prigradskim i gradskim linijama, neka to prijave inspekciji ,savjetuju u Gradskoj upravi.

“Ukoliko neko od putnika uđe u autobus u gradski, prigradski, i naplati mu se karta koja je skuplja od ove utvrđene cjenovnikom , neka slobodno dođu, pozovu nas, telefonom, pošalju email našem odjeljenju za inspekcijske poslove”, poziva  Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj.

Svako ko naplaćuje karte po višoj cijeni biće sankcionisan i prijeti mu raskid ugovora sa gradom,  jer je to upozoravaju, ozbiljan prekršaj.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender