15. 05. 2021.
Nema para za krpljenje rupa

Nema para za krpljenje rupa

Nema para za krpljenje rupa

U 2016. godini, za održavanje, izgradnju i rekonstrukciju gradskih saobraćajnica biće izdvojeno 1.300.000 maraka, a najveći dio tog iznosa biće potrošen na sanaciju udarnih rupa, izradu novih slojeva asfalta na kraćim dionicama i krpljenje pukotina.

Kako kažu i u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, planirana sredstva za redovno održavanje saobraćajnica su određena na osnovu dosadašnjih iskustava, ali i postojećeg stanja.

Postojeće stanje kada su u pitanju saobraćajnice je takvo da na području grada pojedine saobraćajnice predstavljaju opasnost i za vozače i za građane, upravo zbog dotrajalosti, udarnih rupa i loše nivelisanih šahtova, a ništa bolje nije ni stanje raspoloživih sredstava u budžetu, pa se i ove godine, kao i prethodnih, može očekivati “krpljenje zakrpa”.

Tako će u 2016. godini novi asfalt biti postavljen u dijelovima Bulevara Živojina Mišića, ulicama Srpskih ustanika, Vojislava Đede Kecmanovića, Milana Radmana, Radoja Domanovića, Pave Radana, Miloša Matića, Krajiškoj, Vida Simurdžića i drugim, a ovo će koštati oko 600.000 maraka.

U isto vrijeme, za sanaciju klizišta na području grada programom zajedničke komunalne potrošnje planiran je iznos od 400.000 maraka, a za sanaciju klizišta u Nevesinjskoj ulici na Krčmaricama biće potrebno 200.000 maraka.

“U okviru investicionog održavanja, vršićemo sanaciju klizišta na lokalnim putevima Bočac – Agino Selo – Krmine – Tisovac, Goleši – Dedića Lokva – Kola, Bronzani Majdan – Mijatovići – lokalna crkva – Gornja Piskavica, Pandže – Grujići – Pratnjice – Nišići, Regode-Stojičići, Jelićka crkva, klizište oko izvora rijeke Krupe i druga”, kažu u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Ukupan iznos za potrebe zajedničke komunalne potrošnje u 2016. godini je 15,9 miliona maraka. Ukupan budžet za 2016. godinu iznosi 120,3 miliona maraka.

Najviše za higijenu, zelenilo i struju

Za održavanje javne higijene u 2016. godini planirano je 3,37 miliona maraka, što je i najveća stavka u programu zajedničke komunalne potrošnje, dok je za održavanje zelenih površina predviđen iznos od 1.570.000 maraka. Sredstva planirana za utrošak električne energije za javnu rasvjetu iznose 1.555.000 maraka, a zimska služba i održavanje saobraćajnica koštaće građane po milion i po maraka. Gradski semafori na godišnjem nivou, prema planu, “povuku” 40.000 maraka struje, a 40.000 maraka vode na godišnjem nivou je potrebno za rad fontana, javnih tuševa i česama.

(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender