11. 05. 2021.
Njemačka TV prikazala BiH bez Republike Srpske

Njemačka TV prikazala BiH bez Republike Srpske

Njemačka TV prikazala BiH bez Republike Srpske

Njemačka medijska kuća ZDF emitovala je dokumentarac o ilegalnom oružju u srijedu, 3. februara, u okviru kojeg je prikazana i BiH. Osim što je dovedena u direktnu vezu s terorističkim napadima, granice BiH prikazane su pogrešno dva puta.

Umjesto međunarodno priznatih granica BiH, u dokumentarcu “Kalaschnikows für Terroristen” (Kalašnjikov za teroriste) prikazana je samo Fedracija BiH koja je predstavljena kao država BiH (6:30 i 19:32 u videu).

https://youtu.be/FtJIXVmtPaU

U dokumentarcu autorke Vanine Kanban prikazuje se put kojim se krijumčari oružje iz BiH, Srbije i Albanije u evropske zemlje. Radeći priču, posjetila je Sarajevo u kojem su snimani isključivo kadrovi mezarja i džamija te maskirani muškarci koji krijumčare oružje.

Na pitanje novinarke da li su svjesni da kalašnjikov koji prodaju može biti korišten za teške zločine (poput onog u Parizu u kojem je navodno korišteno oružje iz BiH), maskirani muškarci su rekli da ne razmišljaju o tome i da je to za njih samo posao. Oružje skrivaju u pretincu koji su napravili u gepeku ispod prostirke koju, kako kažu, policajci i graničari nikada ne pregledaju. Novinarki su pokazali i rutu kojom krijumčare oružje. Bez problema prolaze granice Srbije, Mađarske, Austrije i Njemačke do Luksemburga.

Kontakte krijumčara oružja dao joj je bivši član bande iz Njemačke koji ima veze u svim zemljama s ljudima koji se bave ovim poslom.

Novinarka Vanina Kanban je poznata po dugometražnim dokumentarcima ‘Special investigation’ koje radi za francusku nacionalnu televiziju i Canal plus. Vanina je rođena i odrasla u Nantesu, ali joj je majka Šibenčanka te je često u mladosti dolazila u Šibenik kod svoje bake koja ju je naučila hrvatski jezik. Postavlja se pitanje da li novinarka nije dovoljno istražila zemlju u koju dolazi raditi priču ili su međunarodno priznate granice BiH namjerno prikazane drugačije.

(Klix)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender