13. 05. 2021.
Pročitajte transkripte Radončićevih presretnutih razgovora

Pročitajte transkripte Radončićevih presretnutih razgovora

CIK: Nema elemenata za oduzimanje mandata Radončiću

Nema elemenata za oduzimanje mandata delegatu u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Fahrudinu Radončiću, bez obzira na odluku Tužilaštva Bosne i Hercegovine da protiv njega podigne optužnicu za više krivičnih dijela, između ostalih, za ometanje rada pravosuđa u slučaju Keljmendi, potvrđeno je u Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine.

Članica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić istakla je za kako u skladu sa “članom 1. 10 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se se odnosi na izabrane članove organa vlasti na svim nivoima, prestaje mandat prije isteka vremena na koji je izabran, između ostalog, danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže”.

“Nemamo elemenata nikakvih za oduzimanje mandata”, navela je Hadžiabdić.

U ovom trenutku, prema njenim riječima, ne postoji ništa sporno da Bakir Dautbašić, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH takođe podiglo optužnicu za ometanje rada pravosuđa, i dalje ostane kandidat SBB-a za ministra prometa i komunikacija BiH.

“On i dalje može da ostane kandidat za ministra što se tiče CIK-a BiH. Mi smo ranije dali potvrdu zato što u Izbornom zakonu BiH ne postoji ništa što bi nas sprečavalo da to učinimo. Na Parlamentarnoj skupštini BiH je da se dalje opredijeli o tome”, navela je Hadžiabdić.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender