18. 05. 2021.
Fontana iz koje teče pivo

Fontana iz koje teče pivo

Fontana iz koje teče pivo

Slovenački gradić Žalec, smješten u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ipak, će dobiti fontanu iz koje će moći da se toči pivo, odlučila je većina odbornika u lokalnom parlamentu.

Ovaj projekat posvađao je gradske čelnike u varoši smještenoj u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ali je dvije trećine odbornika odbacilo prijedlog opozicije da se planovi obustave, a novac upotrijebi u druge svrhe.

Najveći borac da se izgradi prva evropska fontana piva je načelnik Opštine Janko Kos iz stranke Socijalnih demokrata (SD), a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija koja smatra da se radi o odličnoj ideji da se u grad privuku turisti i promoviše slovenačko pivo. Uz to, fontanu s pivom podržava i većina stanovnika.

Protiv gradnje je bila konzervativna opozicija, koja smatra da se radi o razbacivanju novcem u opštini sa oko 20.000 stanovnika i gdje su plate za deset odsto manje od državnog prosjeka.

Za projekt je već obezbijeđeno 170.000 evra, od ukupno potrebnih 350.000.

Plan Žaleca je da fontana piva u gradskom parku privuče grupe turista koji bi za šest evra kupovali pravo da tri puta natoče po tri decilitara različitih vrsta slovenačkog piva s hmeljom iz toga kraja. Pivo bi se pilo iz posebne krigle s kodom, koju je dizajnirao poznati umjetnik Oskar Kogoj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender