15. 05. 2021.
Krupa na Uni: Nijemci nude kooperativnu proizvodnju krastavaca

Krupa na Uni: Nijemci nude kooperativnu proizvodnju krastavaca

Krupa na Uni: Nijemci nude kooperativnu proizvodnju krastavaca

Predstavnici njemačke firme “Karl Kune” u BiH održali su danas u Donjem Duboviku, administrativnom sjedištu opštine Krupa na Uni, prvi put prezentaciju programa kooperativne proizvodnje krastavca kornišona.

Rukovodilac ove firme u BuH Boško Čoprka rekao je da je za pokretanje ovog vida saradnje neophodno da bude dovoljan broj zainteresovanih proizvođača.

On je naveo da je ova firma u BiH prisutna od prošle godine, te da su kooperanti u BiH lani proizveli hiljadu tona krastavaca na ukupno 28 hektara.

Na osnovu ugovora koji je ponuđen, njemačka firma će obezbijediti kompletan repromaterijal koji će kooperanti otplaćivati u ratama kroz isporučene krastavce, a tokom proizvodnog ciklusa proizvođači su imati stručnu podršku agronoma.

Za prvu klasu krastavaca otkupna cijena biće 1,20 KM, za drugu 0,50 KM, a za treću 0,10 KM.

Okupljenima je danas održano i uvodno predavanje o tehnologiji proizvodnje kornišona.

Sekretar Skupštine opštine Krupa na Uni Duško Pupac kaže da su predstavnici njemačke firme poljoprivrednicima ostavili rok od nekoliko dana za odlučivanje.

Šef opštinskog Odsjeka za privredu, infrastrukturu i finansije LJiljana Basarić rekla je da na području ove opštine do sada nije bilo proizvodnje krastavaca kornišona za tržište.

Prema njenim riječima, najzastupljenija povrtarska kultura u opštini Krupa na Uni je kupus koji se uzgaja na površini od oko 100 dunuma.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender