12. 05. 2021.
Roditelji u panici: Osnovna škola u Banjaluci upozorava na sumnjive osobe oko škola

Roditelji u panici: Osnovna škola u Banjaluci upozorava na sumnjive osobe oko škola

Roditelji u panici: Osnovna škola u Banjaluci upozorava na sumnjive osobe oko škola

Na ulazu u Osnovnu školu “Ivan Goran Kovačić” u Lazarevu istaknuto je pisano upozorenje roditeljima da djecu upozore da ne razgovaraju sa nepoznatim ljudima, kao i savjet da dovode djecu ili da mališani idu u grupama do ove obrazovne ustanove, što je zabrinulo roditelje.

“Oko škola u gradu se pojavljuju nepoznata lica koja se obraćaju djeci. Upozorite djecu da ne razgovaraju i ne ostvaruju kontakt s njima, a naročito da ne pristaju poći s njima”, pročitao nam je jedan roditelj.

Milenko Savičić, direktor škole, u petak je pojasnio da su takvo upozorenje stavili prevencije radi.

“Nakon događaja kada je nepoznati muškarac napao učenicu petog razreda Osnovne škole ‘Jovan Cvijić’ odlučili smo roditelje upozoriti da svakakvi ljudi hodaju gradom, a u našu školu ipak idu maloljetna djeca, te ovaj potez s upozorenjem je samo zbog toga”, rekao je Savičić.

On je istakao da od početka drugog polugodišta imaju i policajca koji dežura, te da do sada nisu imali problema i da nisu primijetili nepoznate ljude u njihovom školskom dvorištu, ali su upozorenje stavili preventivno.

I druge škole traže način da na još viši nivo dignu bezbjednost učenika, pa neke razmatraju plaćanje privatnih čuvara, te video-nadzore.

“Zbog događaja koji su se prethodnih mjeseci dešavali u nekoliko škola, a pritom ugrozili bezbjednost učenika, Savjet roditelja je odlučio sprovesti anketu koja će dati jasne pokazatelje da li roditelji žele dodatno obezbijediti školu i školsko igralište, a ovih dana bi rezultati ankete trebalo da budu poznati”, kazala je Branislava Pejašinović, direktorka OŠ “Branko Ćopić”.

Željka Opačić, direktorka OŠ “Ivo Andrić”, istakla je da su u njihovoj školi od 1. decembra povećane mjere bezbjednosti te dežurstva svih nastavnika i tehničkog osoblja za vrijeme velikog odmora.

Oliver Blagojević, predsjednik Savjeta roditelja OŠ “Zmaj Jova Jovanović”, istakao je da su u njihovoj školi pokrenuli anketu da se vidi koliko je roditelja zainteresovano da se u školskom dvorištu dodatno obezbijedi video-nadzor, kao i to da policajci dežuraju ispred svake škole.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender