13. 05. 2021.
Tržište automobila: Poskupljuju stariji modeli

Tržište automobila: Poskupljuju stariji modeli

U Banjaluci ima 63.681 automobila

Uprkos ekonomskoj krizi, sve veći broj stanovnika Srpske posjeduje automobil, o čemu svjedoči i podatak da je u RS prošle godine registrovano 345.636 vozila, što je za 5.717 više nego godinu ranije.

Da je automobil nužna potreba u ovom modernom dobu, dokazuje činjenica da je od ukupnog broj vozila, najviše registrovano četvorotočkaša i to 279.399.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović istakao je da je najviše vozila registrovano u Banjaluci, a najmanje u opštini Čajniče.

– U najvećem gradu Srpske prošle godine registrovano je 63.681, dok je u opštini Čajniče svega 855 vozila, a za njom puno ne zaostaju ni Srebrenica i Rudo – rekao je Radović.

Međutim, ako se uzme u obzir da u prosjeku Srpska na 1.000 stanovnika ima 260,5 vozila, dodao je Radović, onda Laktaši imaju najviše registrovanih vozila. Prema njegovim riječima, na 1.000 stanovnika u Laktašima je registrovano 368, što znači da gotovo svaki treći ima vozilo.

– Broj registrovanih vozila u Srpskoj iz godine u godinu vrtoglavo raste, jer stanovnici imaju sve veću potrebu za automobilima – kazao je Radović.

On je istakao da se u evropskim gradovima smanjuje broj vozila, na šta utiče niz mjera.

– Recimo, tamo je uređen javni prevoz i ekonomski je isplativije njime putovati, za šta se stanovništvo najčešće odlučuje. Međutim, sve je više onih koji kao prevozno sredstvo koriste i bicikl. S druge strane, na to utiče i destimulacija građana da koriste vozila u velikim gradovima zbog zagađenja – objasnio je Radović.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović je rekao da je došlo vrijeme kada se građani odriču važnijih stvari kako bi kupili automobil.

– U većini slučajeva to su starija vozila, jer su i mnogo jeftinija, ali su, s druge strane, skupa za dalje održavanje. Neka računica govori da automobil nosi troškove kao i jedan član porodice kad se uzme u obzir registracija, gorivo, održavanje – rekao je Petrović.

Prodavci vozila zadovoljno trljaju ruke ističući da prodaja nikad nije bila bolja.

U Auto-salonu “Braća Đukić” kažu da je prodaja automobila prošle godine povećana za 30 odsto u odnosu na 2014. godinu.

– Uglavnom prodajemo polovna auta starosti do šest godina, a kupci su najčešće zainteresovani za vozila srednje i manje srednje klase, odnosno “golf”, “pasat”, “audi”, mada u posljednje vrijeme dobro ide i prodaja “sitroena”, “pežoa” i drugih – rekao je menadžer prodaje Željko Vasilić.

Dan bez svog četvorotočkaša ne bi mogla zamisliti ni Banjalučanka Vesna Mišić.

– Čast taksistima, gradskom prevozu i drugima, ali auto je auto. Od kada sam kupila vozilo, u gradu mi je sve na dohvat ruke, ne zavisim ni od koga. Mogu gdje god i kad god hoću, samo sjednem u auto i za tren oka dođem gdje trebam, a, na svu sreću, ni gorivo više nije toliko skupo – rekla je Mišićeva.

EU

Posljednjih godina sve članice Evropske unije su povećale broj automobila na ulicama izuzev Njemačke i Velike Britanije, koje posljednjih godina promovišu alternativne načine prevoza, odnosno javni prevoz, bicikl i pješačenje.

Najveći porast broja automobila zabilježen je u Poljskoj i Letoniji. Od zemalja koje nisu članice Evropske unije prednjači Lihtenštajn. Svjetski prosjek je 108 vozila na 1.000 stanovnika, gdje svaki deseti stanovnik ima automobil.

Najviše registrovanih

opština/grad broj automobila na 1.000 stanovnika

Laktaši     368

Srbac        325

Banjaluka    319

Bijeljina     309

Najmanje registrovanih

Srebrenica   106

Rudo         127

Čajniče      156

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender