14. 05. 2021.
Američki senator traži sankcije za bh. političare

Američki senator traži sankcije za bh. političare

Američki senator traži sankcije za bh. političare

Američki senator Rodžer Viker, kopredsjedavajući Američke Helsinške komisije, u pismu državnom sekretaru Džonu Keriju ukazuje na visok stepen korupcije u BiH među političarima u Sarajevu i zalaže se za kaznene mjere protiv njih.

Ne pominjući imena, on predlaže zabranu ulaska u SAD i zamrzavanje sredstava korumpiranim zvaničnicima i onima koji ih podržavaju, pišu “Večernje novosti”.

“Ova vrsta korupcije zaustavlja ekonomiju BiH, krade napredak građanima ove zemlje, paralizuje njen napredak ka evropskim integracijama i izlaže strane investitore riziku, uključujući i one iz Sjedinjenih Država”, navodi Viker.

On u pismu ohrabruje Obaminu administraciju da odobri dodatna sredstva kako bi se raskrinkala i dokumentovala korupcija u BiH i preduzeli kazneni koraci.

HELSINŠKA KOMISIJA

Komisija za bezbjednost i saradnju u Evropi, ili Američka Helsinška komisija, nezavisna je vladina agencija koja radi na promociji ljudskih prava i demokratije. Ima po devet članova iz obe partije američkog Senata i Predstavničkog doma, i po jednog iz sekretarijata za spoljne poslove, odbranu i trgovinu.

“Dokaze o korupciji trebalo bi podijeliti sa našim evropskim partnerima, kako bi se Evropskoj uniji dala prilika za slične akcije. Koordinirani međunarodni napori protiv korupcije u Albaniji mogli bi da posluže kao koristan primjer u tom pogledu”, zaključuje Viker.

Novembra 2015. godine Viker je sa senatorkom Džin Šaen predložio Senatu zakon kojim bi se uspostavio fonda po ugledu na američke programe koji su sa 10 milijardi dolara podržavali ekonomije centralne i istočne Evrope poslije pada Berlinskog zida. Zakonom se posebno promoviše privatni sektor u BiH, uz pomoć fonda od 30 miliona dolara u narednih 15 godina, koji bi uveo američke ulagače u ekonomiju BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender