15. 05. 2021.
Leksikon je bio preteča Fejsbuk profila

Leksikon je bio preteča Fejsbuk profila

Leksikon je bio preteča Fejsbuk profila

Vjerovatno ne postoji osoba koja nije imala svoj primjerak leksikona, ako kojim slučajem niste imali svoj, sasvim sigurno ste se upisali bar u jedan.

Nekada se leksikon pravio u sveskama, ručno ukrašavao i bio ispunjen sa raznim maštovitim pitanjima, u tom trenutko jako značajnim u razvoju jednog tinejdžera/ke.

Jedno od glavnih pitanja sasvim sigurno je bilo: Da li imaš simpatiju i kako se zove?

Legenda kaže da se dvoje tako i “smuvali” vidjevši svoje inicijale kao odgovor na ovo pitanje.

Pitanje je kako je nastala ova šarena sveska, koja neodoljivo podsjeća na moderne Fejsbuk profile. Vjerovatno baš zbog simpatija i pribavljanja što boljih i opširnijih informacija o osobi koja nam se sviđa.

Stoga sa posebnom se pažnjom pratilo kada simpatija uzme baš vaš leksikon da ga popuni. Nakon toga se naravno dugo analiziraju odgovori i njihovo značenje.

Ja se sjećam jedne anegdote iz moga razreda u osnovnoj školi.

Do druga iz klupe i mene je došao leksikon i počeli smo da ga popunjavamo zajedno, naravno i da analiziramo odgovore, stalno vraćajući se na početak da saznamo čiji je odgovor pod tim rednim brojem.

Jedno od pitanja je bilo: Omiljena grupa?

Odgovori su bili: Riblja Čorba, Zabranjeno Pušenje, Bijelo Dugme…

Na narednom pitanju nastaje šok za nas dvojicu: Omiljeni bend?

Odgovori su bili: Amadeus bend, OK bend, Prsluk bend…

Naravno nismo mogli da se suzdržimo od smijeha, a profesor nije imao smisla za humor pa smo morali da napustimo čas. Sada kad razmislim o tom trenutku pomislim da li se možda tada neka simpatija iz razreda razočarala gledajući nas kako se smijemo njenom leksikonu?

Možda možete da nadjete svoj stari leksikon, prelistajte ga, sigurno će vam biti zanimljivo a možda se i sjetite neke simptije iz školskih dana. Ja ne znam gdje je moj, ali zato sam od šefa dobio na poklon ovaj novi, moderniji.

Kod nas u redakciji počinje upisivanje, biće zanimljivo, nadam se da neće opet biti izbacivanja sa časa 😉

(Novak Čičković/mojKontakt)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender