15. 05. 2021.
Parastos žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću

Parastos žrtvama ustaškog pokolja u Drakuliću

74 godine od ustaškog pokolja nad Srbima u Drakuliću

Služenjem liturgije i parastosa za 2.300 ubijenih Srba, te polaganjem vijenaca na spomenik u Drakuliću danas će biti obilježene 74 godine od ustaškog pokolja u ovom banjalučkom naselju, kao i obližnjim mjestima Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Obilježavanje, kojem će, između ostalih prisustvovati ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, počeće liturgijom koja će biti služena u Spomen-hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, sa početkom u 9.00 časova.

U 12.00 časova, kod spomen-kosturnice u Drakuliću, biće služen parastos za ubijene, nakon čega će biti položeni vijenci.

Ustaše su 7. februara 1942. izvršile pokolj srpskog stanovništva u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac. Prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

U ovom zločinu ustaške snage su, pod komandom nadporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića, iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, uz pomoć banjalučkih ustaša ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama, noževima i krampovima.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj počinjen za samo jedan dan.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender