18. 05. 2021.
Banjalučanin matematiku brusi na Jejlu!

Banjalučanin matematiku brusi na Jejlu!

Banjalučanin matematiku brusi na Jejlu!

Dejan Gvozdenac (21), stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” i jedan od najuspješnijih visokoškolaca iz Srpske, koji pohađa treću godinu matematike i informatike na prestižnom američkom Univerzitetu Jejl, za Press opisuje sistem učenja sa giganta iz Nju Hejvena u saveznoj državi Konektikat.

– Jejl je primjer “liberal arts” fakulteta. To znači da nije formalno podijeljen na fakultete. Od učenika se ne očekuje da se usavršavaju u samo jednoj disciplini, već da se upoznaju sa mnoštvom različitih intelektualnih oblasti. Svaki student ima četiri ili pet predmeta, a ocjene iz svakog predmeta sastoje se od zadaće, ispita, projekata, učestvovanja na času, te završnih ispita – otkriva Gvozdenac za Press.

Naravno, očekivanja svih studenata su velika, a ocjene se dodjeljuju po principu da samo određeni procenat dobija A, B i C. Dejanov preračunati prosjek ocjena iznosi 9,92.

Fleksibilno okruženje

Opisujući uobičajeni školski dan, on kaže da se od 10 do 12 sati priprema za čas ili treninge.

– Od 12 do 17 sati su časovi na fakultetu. Od 18 do 21 sati je posao, a poslije do dva sata iza ponoći  učim, radim zadaću i ponavljam gradivo. Kada je riječ o mojim planovima nakon Jejla, odnosno o tome na kojem poslu se vidim u budućnosti, te da li ću se vratiti u RS i BiH, moram reći da je to sada skoro nemoguće planirati. Naime, okruženje u kojem studiram nevjerovatno je fleksibilno. Nisam ograničen na matematiku i informatiku, pa je sve moguće – kaže Dejan.

Na pitanje zašto matematika kod ovdašnjih đaka nije baš omiljen predmet, Gvozdenac ističe da je osnovni problem u tome što se percepcija te fundamentalne discipline svodi na izvođenje nekoliko algoritama, u šta spada, na primjer, rješavanje jednačina.

– Većina ljudi jedva čeka da kaže kako im geometrija nikada neće koristiti u životu. Međutim, istina je da većina njih nikada neće rješavati komplikovane integrale, jer je matematika više način razmišljanja, nego rješavanja jednačina. Osim matematike, ne postoji nijedna intelektualna disciplina koja se zasniva na aksiomima i čije se sve istine izvode iz nekoliko pretpostavki, čistim logičkim razmišljanjem i intuicijom – kaže Gvozdenac.

Trening za um

Matematika trenira um i omogućava logičku komunikaciju, a za razliku od integrala, to bi svi trebalo da savladaju, objašnjava naš sagovornik. Izuzetno poznavanje matematike Dejanu je vjerovatno i pomoglo da odlično rješava probleme, prilagođava se raznim situacijama, pomaže drugima i doprinese društvu.

Gvozdenac je prije odlaska na Jejl završio Osnovnu školu “Georgi Stojkov Rakovski” i banjalučku Gimnaziju kao učenik generacije. Takođe, s uspjehom je završio program međunarodne mature u Gimnaziji i “Luis Palmer” školu u Kolorado Springsu. Među priznanjima koja je do sada dobio nalaze se i nagrada američkog predsjednika Baraka Obame za isticanje u zajednici (Presidential Leadership Award), te nagrada za posebno isticanje u volonterskom i društveno korisnom Key Clubu.

Bio je višestruki prvak iz matematike u RS i BiH, osvojivši zlato na juniorskoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi. Takođe, na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi na Kipru osvojio je bronzu, a treći je bio i na međunarodnom matematičkom takmičenju IMC za studente.

Stipendija iz RS mnogo znači!

– Stipendija Fonda “Dr Milan Jelić” je veoma značajna podrška, jer mi omogućava i pristup resursima fondacije za dalje naučno usavršavanje i uspostavljanje kontakata sa drugim stipendistima – ističe Gvozdenac, koji je uspio da upiše Jejl u konkurenciji čak 30.000 kandidata iz cijelog svijeta.

Ovaj mladić govori engleski, kineski i njemački jezik. Trenira plivanje, a poznat je i po humanitarnom radu. Prije odlaska u SAD organizovao je projekte za pomoć ugroženoj djeci i zajednici Laktaša, volontirao je u Crvenom krstu, Domu za djecu “Rada Vranješević” i Klubu “15-100”, gdje je pomagao u javnoj kuhinji.

(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender