11. 05. 2021.
Advokat Vasvija Vidović isključena iz tima Radončićeve odbrane

Advokat Vasvija Vidović isključena iz tima Radončićeve odbrane

Advokat Vasvija Vidović isključena iz tima Radončićeve odbrane

Advokat Vasvija Vidović isključena je iz tima odbrane predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića zbog toga što je dobila status svjedoka u procesu koji se vodi protiv Radončića u Sudu BiH.

Ona je rekla da joj je na isti način onemogućeno i da zastupa optuženu Bilsenu Šahman.

Vidovićeva je navela da su Radončić i Šahmanova obaviješteni da je ona pozvana kao svjedok na glavni pretres, nakon čega im je data lista na kojoj su se nalazili prijedlozi novih advokata.

“Јa o tome nisam obaviještena, što je začuđujuće. Sud je njih obavijestio da ih ja ne mogu braniti s obzirom na to da sam pozvana kao glavni svjedok na glavnom pretresu”, rekla je Vidovićeva.

Prema pisanju federalnih medija, Vidovićeva je obavijestila Advokatsku komoru Federacije BiH, Regionalnu advokatsku komoru i druge međunarodne organizacije koje štite advokaturu u BiH da joj je onemogućeno obavljanje posla.

Ona smatra da je riječ o nekorektnom i nezakonitom postupku kojim se sprečava priprema odbrane Radončića i Šahmanove.

Vidovićeva tvrdi da njeno svjedočenje, niti njene radnje, nemaju nikakve veze s navodnim izvršenjem krivičnog djela koje se Šahmanovoj i Radončiću stavljaju na teret izuzev što je njegov branilac.

“Mene kao branioca ne mogu po zakonu saslušati na okolnosti koje su vezane za postupak odbrane. Sud mene čak nije ni obavijestio o tom činu da ne mogu biti branilac, nego su strankama, odnosno klijentima Radončiću i Šahmanovoj, poslali obavještenje sa spiskovima branilaca po službenoj dužnosti kojom podučavaju da angažuju drugog branioca”, pojašnjava Vidovićeva.

Ona smatra da je riječ o krajnje nekorektnom i nezakonitom postupku kojim se direktno sprečava priprema odbrane Radončića, ometa odbrana Radončića i Šahmanove i zloupotrebljavaju procesna ovlaštenja.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender