15. 05. 2021.
Dačić: Ako drugi zatvore granice i Srbija će uraditi isto

Dačić: Ako drugi zatvore granice i Srbija će uraditi isto

Dačić: Ako drugi zatvore granice i Srbija će uraditi isto

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ukoliko pojedine zemlje na balkanskoj ruti zatvore granice za izbeglice i Srbija će biti prinuđena da primjeni takvu odluku na granici sa Makedonijom.

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom naglasio da migranti ne mogu da budu stacionirani u Srbiji.

“Važno je da se zemlje međusobno informišu u vezi sa migrantima i da nema iznenađenja već da postoji predvidljiva politika”, rekao je Dačić, a prenosi Tanjug.

Austrijski ministar je naglasio da njegova zemlja ne može neograničeno da prima izbjeglice.

Kako je rekao, gornja granica za prijem izbjeglica u Austriju ove godine je 37.500.

“Ako postavimo jasne granice za prihvat duž zapadnobalkanske rute stvoriće se nova situacija, a cilj je da se zaustave izbjeglice na grčko-makedskoj granici”, rekao je Kurc.

Važno je da Srbija bude od starta ukljucena u to, rekao je Kurc, dodavši da će jedan broj austrijskih vojnika i policajaca biti upućen na grčko-makedonsku granicu.

“Ne vjerujem da će masa izbjeglica sada željeti da ostane u Srbiji, već će izbjeglice manje kretati na put kada vide da se politika otvorenog poziva promjenila. Od odlučujućeg značaja je da promjenimo pristup”, rekao je on.

Na pitanje da li postoji dogovor da se migranti vozovima prevoze bez zaustavljanja od Atine do Berlina, Kurc kaže da tog plana definitivno neće biti i da Austrija neće biti spremna da to podrži.

“Mi razmišljamo suprotno, da ih zaustavimo na grčko-makedonskoj granici. Brži transport do austrijske granice neće biti riješenje”, rekao je Kurc.

Dačić nije želio to da komentariše, dodajući da se Ministarstvo spoljnih poslova ne bavi time.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender