15. 05. 2021.
Dionica Prnjavor-Doboj biće završena početkom juna

Dionica Prnjavor-Doboj biće završena početkom juna

Dionica Prnjavor-Doboj biće završena početkom juna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon današnjeg obilaska dionice auto-puta u izgradnji Prnjavor-Doboj, izrazio zadovoljstvo intenzitetom i kvalitetom radova, ocijenivši da će dionica biti izgrađena do početka juna kada će biti uspostavljen i saobraćaj.

Dodik je rekao da je ideja o izgradnji auto-puta Doboj-Banjaluka nastala u aprilu 2006. godine, kada je odbačeno da to bude rehabilitacija i modernizacija postojećeg magistralnog putnog pravca.

“I danas kao čovjek koji je od početka bio u toj ideji i kada smo u Doboju te 2006. godine donijeli odluku da to uradimo, veoma sam ponosan na činjenicu da ovo mogu da vidim iza sebe”, rekao je Dodik novinarima u Kladarima kod Doboja, nakon obilaska gradilišta.

Predsjednik Dodik je istakao da je riječ o velikoj pobjedi jedne generacije ljudi u Republici Srpskoj, koji su pokazali sposobnost da se napravi ovakav objekat koji je trenutno i civilizacijski dostignuće za sve ljude ovdje.

Dodik je ocijenio da će trasa auto-puta od Prnjavora do Banjaluke, koja, kako navodi, ide određenom dinamikom, biti gotova do proljeća 2018. godine.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu očekuje se nastavak izgradnje drugih objekata auto-putnog karaktera u Republici Srpskoj, te da se sa Kineskom razvojnom bankom pregovara da to bude trasa Banjaluka-Mrkonjić Grad, ali isto tako i dionica od Rače prema Bijeljini.

“Ideja je da ovaj auto-put, koji je već krenuo iz Banjaluke, završi na koridoru Pet ce, spoji se na njega, a negdje kod Šamca izvdvoji i ide dalje prema Brčko distriktu, te prema Bijeljini i granici sa Srbijom”, naveo je Dodik.

On je istakao da mnogi nisu vjerovali kada se prije nekoliko godine o tome govorilo, ali se sada ta priča realizuje.

Dodik je podsjetio da je ranije izgrađeno 48 kilometara auto-puta od Banjaluke do Gradiške, na kojem ima problema sa granicom prema Hrvatskoj, koja je postala članica Evropske unije, a na kojoj je predviđena izgradnja mosta.

On je istakao da se moraju obnoviti sve procedure i da se nada dobrom ishodu.

Izgradnja dionice Doboj-Prnjavor finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180.000.000 evra, a dionica Banjaluka-Prnjavor iz kreditnog ugovora sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 160.000.000 evra.

Današnjem obilasku trase auto-puta Prnjavor Doboj prisustvovao je i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić, predstavnik kompanije “IRD eptis” Dejvid Praten i vlasnik kompanije “Integral” Slobodan Stanković.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić zadovoljan je dinamikom izvođenja radova na dijelu auto-puta Doboj-Prnjavor, ocijenivši da će ona već krajem maja, početkom juna biti otvorena za saobraćaj.

“Imali smo sreće sa vremenskim uslovima tako da smo u ovom zimskom periodu uspjeli nadoknaditi dio zakašnjenja koji je nastao usljed poplava iz 2014. godine”, rekao je Trninić novinarima u Kladarima kod Doboja, nakon obilaska radova zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da je zadovoljan što je otvorena građevinska sezona na trasi auto-puta Banjaluka-Doboj koja je duga 72 kilometra, na kojoj je angažovana sva odgovarajuća građevinska operativa.

On je istakao da je dionica od 36 kilometara Doboj-Prnjavor u završnoj fazi. “Prioritet je da se završe objekti koji su u toku izgradnje, prvenstveno tunel u Slatincima i most preko rijeke Ukrine”, naveo je Topić.

On je podsjetio da je gotovo cijela trasa asfaltirana u dva nosiva sloja i da preostaje postavljanje trećeg sloja.

Vlasnik kompanije “Integral inženjering” Slobodan Stanković ističe da je na trasi angažovano od 600 do 1.000 radnika, kao i sva građevisnka operativa.

Stanković je naveo da uskoro predstoji puštanje u saobraćaj dionice od 10 kilometara od Mahovljanske petlje do Drugovića radi rasterećenja saobraćaja do Laktaša i Banjaluke.

Dejvid Praten, predstavnik kompanije “IRD eptis” koja je zadužena za reviziju izrade projekta i nadzor izgradnje auto-puta, rekao je da su u toku završni radovi na ovoj dionici, izrazivši zadovoljstvo što će se okončati tokom ljeta.

Izgradnja dionice Doboj-Prnjavor finansirana je kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 180.000.000 evra, a dionica Banjaluka-Prnjavor iz kreditnog ugovora sa Evropskom investicionom bankom u iznosu od 160.000.000 evra.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender