14. 05. 2021.
Ukrajina: Oborena dva suhoja?

Ukrajina: Oborena dva suhoja?

Izbjegnut sudar Putinovog aviona i ruskih Su-27?

Dispečeri sa aerodroma “Vnukovo” spriječili su veliku tragediju jer su na vrijeme obavijestili komandu leta ruskog aviona Tu-134, koji inače prevozi visoke funkcionere a među njima i ruskog predsjednika Vladimira Putina, da promijeni visinu leta kako ne bi došlo do sudara sa “suhojima Su-27”.

Do incidenta je došlo 4. februara na nebu iznad Tverske oblasti, kod mesta Počinok, kada je došlo do bliskog susreta ruskih lovaca i aviona Specijalnog letačkog odreda “Rusija”, zaduženom za prevoz visokih funkcionera, među kojima su i predsjednik i premijer Rusije, navodi ruski portal Lajf njuz.

Tu-134 je poletio sa moskovskog aerodroma “Vnukovo”, u kom su bili samo članovi posade, i poslije nekoliko minuta bili su iznad sela Počinok. Istovremeno, dva Su-27 velikom brzinom poletjela su iz baze Hatilovo u blizini, krećući se ka avionu.

Kontrolori leta su putničkom avionu naredili da brzo spusti visinu kako ne bi došlo do sudara jer su se lovci kretali ka njima brzinom od 1.300 kilometara na sat.

Lovci su preletjeli iznad Tu-134 i nastavili ka aerodromu Besovec u Karelskoj oblasti, a putnički avion je odletio ka Sankt Peterburgu, navodi Lajf njuz.

Ipak, o tom događaju stižu oprečne informacije. Naime, Rosijska gazeta je prenijela saopštenje Ministarstva odbrane da približavanja aviona nije bilo i da nema nikakvih podataka o tome da su prekršena pravila leta koja važe za vojne avione.

Ministarstvo navodi da su se tog dana “suhoji” kretali već unaprijed određenom i isplaniranom linijom.

(RTS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender