17. 05. 2021.
Kojih deset političara je na američkoj i evropskoj crnoj listi?

Kojih deset političara je na američkoj i evropskoj crnoj listi?

Kojih deset političara je na američkoj i evropskoj crnoj listi?

Samo i jedino u politici nema slučajnosti – nije američki senator Rodžer Viker baš sad, zato što mu se omaklo, tek slučajno uputio zahtjev administraciji Baraka Obame da zaustavi korupciju u Bosni i Hercegovini.

Zahtjev je adresirao na državnog sekretara SAD-a Džona Kerija sasvim je sigurno da neće završiti negdje u njegovoj ladici. Viker je predsjednik američke Helsinške grupe i jedan od najuticajnijih američkih političara, piše Dnevni list.

Deset najodgovornijih

Uz upozorenje da su bh. političari razvili i omogućili korupciju užasavajućih razmjera zbog čega je blokirana ekonomija, paralizovana država, a investitori izloženi nepotrebnom riziku, Viker traži da službeni Vašingtonzamrzne njihovu imovinu u Americi i zabrani im ulazak u tu državu.

“Dokaze o korupciji treba podijeliti s našim evropskim partnerima kako bi se EU dala prilika za slične akcije”, traži senator Viker.

Ovaj zahtjev, nimalo slučajno, dolazi uoči zahtjeva Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji za kandidatski status što će u BiH biti proglašeno istorijskim događajem i na čemu će političari ubirati poene.

Krajem decembra prošle godine američki ambasador u BiH Morin Kormak izjavila je da je korupcija rak rana BiH koja uništava srž zemlje i najveća je prepreka u nastojanju građana da sebi osiguraju bolji život.

“Bilo bi sjajno objaviti listu od deset najodgovornijih osoba za korupciju u BiH, a čini se da svi ovdje već znaju ko su ti ljudi”, novogodišnja je želja za 2016. ambasorke Kormak.

Mjesec i po nakon što je to saopštila, uticajni senator Viker zatražio je od Obamine administracija da povuče konkretne poteze i kazni političare iz BiH koji su akteri korupcije.

Na sve ovo, počevši od onoga što je ambadorka Kormak zaželjela u BiH u ovoj godini do zahtjeva Vikera, vodeći bh političari uglavnom ćute jer znaju da se „nešto sprema“.

Opet, nimalo slučajno Viker pozvao je SAD da dokaze o političkoj korupciji u BiH podijeli s evropskim partnerima „kako bi se EU dala prilika za slične akcije“.

Kako saznaju Nezavisne novine, takva ideja u Evropskoj uniji postoji već dvije godine i pretočena je u konkretan plan.

Izvori iz najmoćnijih krugova međunarodne zajednice u BiH juč su kazali da se samo čekalo da i Vašington zauzme isti stav i da je preostalo „tehničko“ usklađivanje stavova.

“Američka administracija neće ostati gluha na službeni zahtjev senatora Vikera i staće iza njega, potpuno je svejedno hoće li to biti tiho ili bučno. S obzirom da EU nema ništa protiv kažnjavanja političara koji su akteri krupne političke korupcije u BiH, izvjesno je da će pojedincima biti zamrznuto raspolaganja imovinom i da će im biti zabranjen ulazak u EU i SAD. To će se dogoditi do ljeta ove godine, a to će značiti stavljanje nekih bh. političara i dužnosnika na evropsku i američku crnu listu”, prenose Nezavisne novine mišljenja iz najmoćnijih inostranih diplomatskih krugova u Sarajevu.

Evropska unija još prije dvije godine svojim je kanalima poslala signale bh. političarima da posjeduje „mašine za mljevenje“ i „specijalne haubice“, ali bez SAD iza sebe, nije to mogla konkretno pokazati.

Prošlog vikenda ta podrška je stigla i ostala je samo „tehnika“ između Brisela i Vašingtona uključujući i dogovor o datumima.

Šta zamrzavanje imovine i zabrana putovanja može značiti za političare umiješane u korupciju? U najkraćem – sve.

Svaki od njih ima imovinu van granica BiH, računajući i bankovne račune, bez obzira što su ponešto, vjerojatno ono najkrupnije, uknjižili ili upisali na imena najbližih srodnika.

Precizne podatke o najsitnijim detaljima njihovog bogatstva imaju Brisel i Vašington. Prema izvorima, EU i SAD imaju zaokružena imena deset političara.

(Dnevni list)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender