14. 05. 2021.
MSU RS slavi 45. rođendan

MSU RS slavi 45. rođendan

MSU RS slavi 45. rođendan

Povodom 45. godišnjice postojanja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, uputio je čestitku direktoru ove ustanove kulture Sariti Vujković.

– Vama i Vašim saradnicima upućujem iskrene čestitke povodom 45. godišnjice Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, sa željom da izložba koju ste priredili tim povodom skrene pažnju šire publike na savremenu umjetničku scenu. Bogata programska aktivnost Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske značajno doprinosi kvalitetnijem kulturnom životu našeg grada.  Nadam se da ćete istrajati u prepoznavanju vrijednosti savremenih umjetničkih tokova i nastaviti da afirmišete darovite mlade stvaraoce, koji ovaj grad čine bogatijim – poručio je Gavranović u čestitki.

Inače, povodom ovog značajnog jubileja, u MSU RS, u srijedu 10. februara, sa početkom u 19.00 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Contemporary Thesaurus“. Kako navode iz MSU RS, izložba je osmišljena kao novi presjek savremene vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj i bavi se aktuelnim pojavama, medijskim osobenostima i teorijskom genezom savremene umjetničke scene tokom posljednjih godina.

Izložbom su obuhvaćena djela 10 autora (Igor Bošnjak, Ninoslav Kovačević, Nikola Kekerović, Mladen Miljanović, Radenko Milak, Borjana Mrđa, Mila Panić, Selma Selman, Saša Tatić i grupa Tač.ka), koji su svojim aktivnim i intenzivnim prisustvom na savremenoj sceni ovog prostora, prepoznati kao njeni vodeći nosioci.

Koncept izložbe osmislila je kustos Žana Vukičević, a bazira se na pojmu “tezaurus”, koji se u muzeologiji odnosi na proces prikupljanja i formiranja muzejskih zbirki čineći njihovo misaono i spoznajno utemeljenje. Izložba će nakon Banje Luke, biti predstavljena krajem maja i novosadskoj publici u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a početkom sledeće godine u Kulturnom centru Beograd.

Povodom obilježavanja ovog značajnog datuma, 10. februara biće otvorena nova interaktivna internet stranica www.msurs.net, koja je  realizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

Izložba će biti otvorena do 10. marta 2016.godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender