13. 05. 2021.
Cvijanović: Slijedi politička kazna za one koji opstruišu Srpsku, gora od neke druge

Cvijanović: Slijedi politička kazna za one koji opstruišu Srpsku, gora od neke druge

Premijerka: Sa MMF-om se pregovara o milijardu KM

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ razgovarano o aranžmanu za BiH od oko milijardu KM.

“Međutim, sve će biti usaglašeno nakon definisanja konačne verzije pisma namjere. Ima značajnih izmjena u pismu namjere u odnosu na prvobitnu verziju”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je napomenula da je sa MMF-om razgovarano o svim mjerama da bi bio olakšan posao misije ovog fonda kada za nekoliko sedmica posjeti BiH.

“Konstatovali smo da su prethodne mjere realizovane u BiH. U vladama Srpske i FBiH postoji opredjeljenje za realizaciju mjera, među kojima je i borba protiv sive ekonomije”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Govoreći o “Banci Srpske”, Cvijanovićeva je rekla da su plasirane netačne informacije da će sredstva MMF-a biti korištena za sanaciju ove banke.

“U narednih 30 dana trebalo bi da bude definisano rješenje za sanaciju finansijskog stanja u ‘Banci Srpske’”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Vlada Srpske, nakon uspostavljanja koordinacionog tima za “Birač”, zadužila kontrolne organe da utvrde stanje u ovom preduzeću i “Banci Srpske”.

“Podneseno je i više prijava protiv lica u ovom slučaju i tu nema nikakve tajnosti. U zapisniku deviznog inspektorata se navodi da postoji sumnja da su ‘Banka Srpske’ i odgovorna lica prekršili procedure, politike i preporuke ove banke”, rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, Cvijanovićeva je rekla da je diskreciono pravo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da ga vrati u skupštinsku proceduru.

“Ne znam zbog čega bi neko zbog toga bio odgovoran, ali je moguće da se u definisanju zakonskih rješenja dogode određeni propusti. Ni resorni ministar, kao predlagač, niti skupština nemaju tu vrstu odgovornosti i uopšte ne vidim da je sve ovo problem”, kaže Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je “Elektroprivreda Republike Srpske” sistem koji neuporedivo bolje funkcioniše za vrijeme ove vlasti, nego kad je sadašnja opozicija bila na vlasti, te da jedino u Srpskoj nije povećana cijena struje, koja je najniža u regionu.

“Elektroprivreda Republike Srpske, dok je sadašnja opozicija bila na vlasti, poslovala je sa gubicima, imala manji broj zaposlenih, nego sada. U Elektroprivredi su u posljednjih nekoliko godina zaposlena lica koja su bila socijalno ugrožena, a ovo preduzeće je uplatilo oko 28 miliona KM za Fond solidarnosti”, zaključila je Cvijanovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender