18. 05. 2021.
Savjet ministara BiH o preporukama Evropske komisije

Savjet ministara BiH o preporukama Evropske komisije

Savjet ministara tajno usvojio mehanizam koordinacije

Savjet ministara BiH usvojio je na sjednici 26. januara 2016. godine Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, prenosi portal Kliks.

Taj portal navodi da je, pojednostavljeno, Savejt ministara usvojio mehanizam koordinacije koji je jedan od dva glavna uslova da bi aplikacija za članstvo BiH u EU bila kredibilna.

Drugi uslov je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridiruživanju o čemu se već vode pregovori sa EU. Na današnjoj sjednici Savjet ministara usvojio je pregovaračku poziciju BiH, a nastavak pregovora zakazan je za 16. februar.

Međutim, Kliks navodi da ostaje nejasno zašto javnost nije obaviještena da je usvojen mehanizam koordinacije. Naime, u Službenom listu se navodi da je mehanizam koordinacije usvojen na sjednici održanoj 26. januara, ali javnost prije ovog nije obaviještena da je Savjet ministara tog dana uopšte održao sjednicu.

Na zvaničnoj stranici Savjeta ministara BiH navodi se da je u januaru održano pet sjednica, ali ni jedna od njih nije bila 26. januar.

Cijela odluka, tj. mehanizam koordinacije objavljena je u Službenom listu BiH i možete je pročitati ovdje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender