15. 05. 2021.
Sirijac odlučio da ostane u Srbiji: Zaljubio se u Jelenu i obožava sarmu

Sirijac odlučio da ostane u Srbiji: Zaljubio se u Jelenu i obožava sarmu

Sirijac odlučio da ostane u Srbiji: Zaljubio se u Jelenu i obožava sarmu

U posljednjih osam godina 14 Sirijaca dobilo je azil u Srbiji, a samo u posljednjih godinu dana više od 300 hiljada njih prošlo je kroz srpske granične prelaze. Jedan mladić iz Sirije, već mjesecima čeka azil, jer je odlučio da Srbija bude njegov dom.

Većina ih odlazi na zapad. U Srbiji se zadrže najviše nekoliko dana. Sirijac Otman Mustafa odlučio je da ostane.

“Sviđa mi se Srbija zato što sad ovde vidim svoju budućnost. Jesam mlad, ali umorio sam se od traganja. Imam prelijepu djevojku Jelenu, želim da osnujem porodicu. Ljudi su jednostavni, a može da se preživi s malom platom. I, obožavam sarme”, kaže Otman.

Već je našao posao, pomaže humanitarnim organizacijama upravo u poslu oko drugih izbjeglica.

Da li će se ovaj mladi Sirijac dobiti azil odlučiće policija. Otman se nada da hoće pošto je više puta čuo predstavnike srpskih vlasti kako su spremni da pruže gostoprimstvo.

Dok čeka odluku o azilu prisjeća se puta koji je prevalio.Poslije bekstva iz Sirije Otman je prošao kroz pravu golgotu, najpre su ga u Libanu uhapsili pripadnici Hezbolaha, poslije mukotrpnog ispitivanja pustili su ga, međutim, nevolje su ga snašle i u Albaniji gdje su ga napali drumski razbojnici koji su ga opljačkali i pretukli. I tu nije bio kraj njegovim mukama.

“Policajci su nam stalno govorili vi ste psi. To je ponižavajuće. Ljudsko sam biće, jedino što tražim budućnost, kao što pas traži kost”, govori Otman.

Pošto je vraćen u Srbiju odlučio je da mu je dosta granica i selidbe. “Hoću da ostanem u Srbiji!”, poručuje Otman.

(N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender