15. 05. 2021.
Jako nevrijeme zahvatilo Banjaluku: Padalo i drveće (FOTO)

Jako nevrijeme zahvatilo Banjaluku: Padalo i drveće (FOTO)

Jako nevrijeme zahvatilo Banjaluku: Padalo i drveće (FOTO)

Jak olujni vjetar koji je zahvatio Banjaluku, oko deset časova srušio je stablo na automobile koji bili parkirani nedaleko od banjalučke filijale Zavoda za zapošljavanje, u užem centru grada, ali i u naselju Borik.

Oko 9.15 sati grad je u kratkom vremenskom intervalu zasut pljuskom, što je izazvalo slabu vidljivost, a tamni oblaci su prekrili nebo.

Tokom dana zahlađenje, a popodne kiša će da slabi i nakratko može biti susnježice. Uveče prestanak padavina.

Duvaće umjeren do jak južni vetar u prvom dijelu dana, popodne će postepeno slabiti na sjeverozapadni.  Maksimalna temperetura biće tokom jutra do 14°C, sredinom dana pada ispod 8°C, do večeri će opasti na samo 2°C.

Upozorenje stanovništvu zbog najave jakog vjetra i obilnijih padavina

Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banja Luka poziva stanovništvo na oprez zbog prognoze Republickog hidrometeorološkog zavoda, prema kojoj se, na podrucju Banje Luke ocekuju jak vjetar i obilnije kiše, koje mogu dovesti do porasta manjih vodotokova bujicnog karaktera.

Istovremeno, apeluju na sugradane da na svojim balkonima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti bezbjednost prolaznika.

Posebno se upozorava stanovništvo u naseljima uz rijecne i bujicne vodotokove na dodatni oprez i eventualno preduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine. Iz Odsjeka podsjecaju gradane da, ukoliko primijete da je došlo do izlijevanja bujicnih potoka, o tome obavijeste Centar za obavještavanje putem broja telefona broj: 121.

vjetar drvo vjetar

Kako je navedeno u prognozi Republickog hidrometeorološkog zavoda – od ponedjeljka popodne ocekuje se jak jugo, a u utorak popodne, uvece i u srijedu u prvom dijelu dana jaki olujni udari vjetra. U ponedjeljak u drugom dijelu dana, i prema ponoci za Krajinu se ocekuju udari vjetra do 70 km/h. Slicno ce biti i u utorak u prvom dijelu dana, a popodne i u noci ka srijedi vjetar brzine i preko 80-90 km/h. U srijedu popodne vjetar postepeno slabi.

-Vjetar ove jacine može izazvati štetu na krovovima, da lomi grane i staro drvece, kida kablove i dalekovode – navode iz Republickog hidrometeorološkog zavoda.

Kada je rijec o padavinama, kako je navedeno u prognozi – najviše ih se ocekuje od jugozapada do juga, mjestimicno obilniji pljuskovi u ponedjeljak i utorak, a u srijedu od ranog jutra do popodneva najviše, kada ce pasti i preko 60  litara po metru kvadratnom. Zavod ce pratiti stanje, i po potrebi, izdati upozorenje.

vjetar ulica

(Nezavisne)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender