13. 05. 2021.
Najmanje 70 djece roditelji iz BiH odveli na ratište u Siriju

Najmanje 70 djece roditelji iz BiH odveli na ratište u Siriju

Najmanje 70 djece roditelji iz BiH odveli na ratište u Siriju

Najmanje sedamdesetoro djece iz BiH u protekle dvije godine odveli su u Siriju njihovi roditelji koji su tamo otišli da bi se priključili teroristima, navodi FTV.

U emisiji pod nazivom “Mreža” u utorak su objavljeni podaci kako je među stotinama radikalnih islamista iz BiH u Siriju od 2014. otišlo i 29 bračnih parova koji su na taj put bez povratka poveli i djecu među kojom je bilo i djevojčica starih tek tri godine.

Kao dokaz prikazani su brojni snimci naoružanih osoba u maskirnim uniformama u pustinjskom pejzažu za koje je navedeno kako se bore u Siriji, a porijeklom su iz BiH, prenijela je Hina.

Neki od njih pojavili su se na snimcima na kojima se pozivaju muslimane iz BiH da im se pridruže u džihadu, a osoba identifikovana kao Mehdin Delić uz to je tražila od istomišljenika da u BiH sprovode samoubilačke napade i ubijaju nevjernike.

Svojevrsni “rekorder” koji je u sirijski pakao zajedno sa suprugom s kojom se šerijatski venčao odveo devetoro djece je Muharem Džinić.

On je prije odlaska u Siriju bio pripadnik zajednice radikalnih islamista u selu Ošve.

FTV kao drugo najvažnije središte za regrutovanje pripadnika Islamske države iz BiH navodi selo Gornja Maoča kod Brčkog, ali toj su se terorističkoj organizaciji pridruživale i osobe iz mesta poput Livna ili Kaknja.

Znatan broj muškaraca koji su otišli u Siriju tamo je i poginuo, a nema nikakvih podataka šta se nakon toga dogodilo s njihovom djecom, navodi FTV.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender