14. 05. 2021.
Postapkaliptični prizor iz studentskog života na palama

Postapkaliptični prizor iz studentskog života na palama

Postapkaliptični prizor iz studentskog života na palama

Dok su širom svijeta, studenti pokretačka snaga čijeg bunta ili izlaska na ulicu se plaši svaka vlast, kod nas su spremni da borave u najgorim mogućim uslovima. Zašto?

Od postavljanja Dragana Bjelajca na mjesto direktora Studentskog centra Pale početkom 2013 godine, u javnosti se za ovu ustanovu vežu same afere. Trovanje studenata, pojava šuge u studentskom domu, propadanje imovine studentskog centra na Jahorini, prijetnje radnicima, brojne tužbe…samo su dio onoga što se u najblažem obliku može nazvati strahovladom.

dom pale 2 dom pale 1
Trovanje hranom koje se desilo u Domu na Koranu 2014 god. je zataškano umjesto da bude istraženo, a odgovorni kažnjeni. Desetine studenata je imalo lakše oblike trovanja dok ih je sedmero završilo u lokalnom domu zdravlja. Krajem decembra 2015 godine pojavila se šuga u domu na Stambolčiću. Umjesto da se izvrši dezinfekcija, Bjelajac je poslao studente kući.

Naši izvori kažu da je dugačak spisak katastrofalnih uslova u studentskim domovima SC Pale, ali su svi u strahu od javnog iznošenja činjenica jer su svjedoci kako su prošli radnici koji su skupili hrabrost i pred kamerama iznijeli optužbe na račun Bjelajca. Svi do jednog su kažnjeni pokretanjem izrežiranih disciplinskih postupaka i premještanjem na nova radna mjesta i to uglavnom mimo zakona. Broj privatnih tužbi koje su pokrenute protiv Bjelajca rastu od kojih je neke u prvostepenoj presudi već izgubio i to za uskraćivanje radničkih prava.

Pitanje je šta još treba da se desi u SC Pale da bi se studenti osmjelili da javno progovore o uslovima u domovima SC Pale?

Ako progovore, da li će napokon da reaguje neka od nadležnih institucija ili će po već viđenom scenariju, oni najhrabriji biti kažnjeni?

(Frontal.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender