11. 05. 2021.
Hram ljubavi na mjestu spomenika: Za Safikadu treba 100.000 KM

Hram ljubavi na mjestu spomenika: Za Safikadu treba 100.000 KM

Hram ljubavi na mjestu spomenika: Za Safikadu treba 100.000 KM

Spomenik Safikadi kod tvrđave Kastel, koji je zapušten, prema planu treba da bude uređen u pravi hram ljubavi, ali zbog čekanja na novac i dozvole još se ne zna da li će to biti ove godine.

Za realizaciju ovog projekta u Turističkoj organizaciji grada kažu da je potrebno oko 100.000 KM, kako bi “legenda o banjalučkoj Juliji” bila ušuškana u bolji izgled, a to bi bilo korisno i za turizam. Na mjestu spomenika pale se svijeće za sreću u ljubavi. Kako ide Dan zaljubljenih – Valentinovo, sigurno će broj posjetilaca biti povećan.

“Projekat podrazumijeva sanaciju spomenika i uređenje same lokacije kako bi bio omogućen bezbjedan pristup većih grupa, u odnosu na sadašnje stanje, gdje je spomenik na prilično neadekvatnoj lokaciji i u neuglednom okruženju uz saobraćajnicu i neke druge objekte koji narušavaju ambijent”, rekao je Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u TOBL.

Rješenje za spomenik zavisi od imovinskopravnih odnosa i pribavljanja dozvola, a postoji ideja da se izvrši čak izmještanje spomenika ili da se napravi novi koji bi bio povezan sa postojećim.

“Legenda kaže da je Safikada pala na određeno mjesto, a onda se otkotrljala tamo gdje se danas spomenik nalazi. Postoji ideja da se hram ljubavi napravi na tom mjestu gdje je pala, a to je ispred zapadne kapije tvrđave Kastel”, kaže Šukalo, te dodaje da postoje i druge alternativne lokacije kao što je prostor kod Elektrotehničkog fakulteta, gdje su Regulacionim planom predviđeni fontana i park.

U TOBL kažu da su Gradskoj upravi predložili rješenja i da se čeka da bude pronađen novac i rješeni imovinskopravni odnosi, a do tada grob Safikade turisti obilaze ovakav kakav jeste.

Legenda o Safikadi ima više verzija, a prema jednoj ona je bila zaljubljena u naočitog askera vezirske vojske, što ovu legendu smješta u 16, 17. ili 18. vijek. Po drugoj verziji, ona se zaljubila u austrougarskog vojnika koji je čuvao stražu na zidinama Kastela, a bili su se zakleli na vječnu ljubav i vjernost do groba. Kad je došla vijest o njegovoj pogibiji, Safikada se bacila pred top, koji je sa Kastela označavao podne, a njeno tijelo je palo na mjestu današnjeg spomenika.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender