11. 05. 2021.
Kineski recept: Pogledajte izbliza Termoelektranu Stanari

Kineski recept: Pogledajte izbliza Termoelektranu Stanari

Kineski recept: Pogledajte izbliza Termoelektranu Stanari

Termoelektrana u Stanarima tokom januara uspješno je prošla prvu testnu fazu. Planirali su da proizvedu 30 gigavat sati struje, ali taj plan su premašili i proizveli 38.  Zahuktavaju se i pripreme za drugi krug probne proizvodnje. Inženjeri u kontrolnoj sobi u svakom trenutku znaju kako elektrana diše.

“Komandna sala je praktično centralno mjesto odakle se u potpunosi upravlja termoelektranom, kontroliše rad. Znači kontrola, rad i upravljanje. Praktično to je mjesto, centar odakle se  sve vidi i gdje ljudi borave”, rekao je Savo Mirković, tehnički direktor Termoelektrane Stanari.

Novinarske ekipe iz cijele BiH imale su priliku da uđu u srce termoelektrane i upoznaju se sa načinom njenog rada i funkcionisanja. Na prvi pogled, sve djeluje impozantno i komplikovano. Za inženjere i oko 450 radnika, domaćih i kineskih, sve funkcioniše kao švajcarski sat. Kinezi su se u Stanarima obreli kao radnici  kineske kompanije Dongfang Electric Corporation, koja je termoelektranu i izgradila.

“Zahvaljujući podršci koju smo imali prije svega od strane investitora izgradnja je tekla u skladu sa usvojenim planom i čak je i ispred plana. Tako da se očekuje završetak ugovora prije ugovornog roka”, izjavio je Fuming Šeng, projekt direktor “Dongfang”-a glavnog izvođača radova na Termoelektrani Stanari

Preuzimanje ključeva termoelektrane sa  nestrpljenjem isčekuje i glavni investitor EFT Grupa. U izgradnju postrojenja i revitalizaciju rudnika uložili su 550 miliona evra. Zbog niske cijene struje na tržištu BiH, struja iz Stanara svoje kupce je pronašla na inostranom tržištu.

Poslije testnih faza u Termoelektrani Stanari, u komercijalnu proizvodnju  planiraju da pređu krajem maja ili početkom juna.Tada će se u Termoelektrani  Stanari proizvoditi 200 GWh struje godišnje ili oko dvije milijarde kilovat sati.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender