18. 05. 2021.
MZ Priječani: Osam godina slušaju najave gradnje, puta nigdje

MZ Priječani: Osam godina slušaju najave gradnje, puta nigdje

Nova cesta u Priječanim krpljena već sedam puta

Dio puta koji je izgrađen u Priječanima prije pet mjeseci već je sedam puta “krpljen”, piše Press.

Takođe, rok za završetak mosta koji su odnijele poplave pomjeran je nebrojeno puta, a novu školu, ili bar renoviranje stare mještani mogu, po svemu sudeći, samo da sanjaju. Iako je jedan od prioriteta, za školu zasad nema para.

Kako mosta još nemaju, moraju da koriste onaj u Trapistima. Pješački most preko Vrbasa, koji je povezivao Priječane sa Zalužanima, a koji je stradao u poplavama, bio im je od velike koristi, jer su preko njega djeca išla u školu u Zalužane. Problem je trebalo da bude riješen u avgustu prošle godine pred početak škole, ali od tada do danas rok za završetak radova pomjeran je nekoliko puta. Danas o rokovima niko ne želi da govori, ali pozitivni pomaci se, na sreću, vide. Pješačka ograda na zalužanskoj strani mosta je napravljena, konstrukcija je, navodno, završena i čeka se samo postavljanje mosta. Do odgađanja je došlo, navodno, zbog nesuglasica između investitora “Voda Srpske” i izvođača radova, preduzeća “Niskogradnja”. Novac je obezbijeđen preko Fonda solidarnosti RS, koji je, kako smo saznali, 25. decembra prošle godine dao saglasnost za isplatu sredstava za taj most. Zašto taj novac već gotovo dva mjeseca “putuje” do izvođača radova mještanima nije poznato. Više i ne pitaju gdje je zapelo niti kad će most biti gotov.

“Znamo da je sve gotovo spremno, ali mještani više o tome i ne razmišljaju. Evo, vjerujemo da ćemo kada se u maju navrši godina od početka radova bezbjedno prelaziti preko mosta. Mada, nadamo se da će to biti bar u martu “, rekao je predsjednik MZ Priječani Nebojša Tojagić.

Mještani Priječana se pitaju da li je išta kod nas moguće napraviti, a da je funkcionalno. Dobili su samo 535 metara puta od planiranih 5.270 – i to dijela koji je najlakši za izgradnju. Ova saobraćajnica je već nekoliko puta krpljena zbog lošeg kvaliteta izrade.

“Ako ovoliko popravki treba za ovih 500 metara, šta će biti s ostatkom koji tek treba napraviti. Ako će ih krpiti stalno, bolje je da ovo preduzeće ne radi ni popravke, a kamoli drugi dio puta”, kaže Tojagić i napominje da su im obećali da će sredstva za nastavak radova na putu biti obezbijeđena iz programa zajedničke komunalne potrošnje.

Inače, put kroz Priječane je alternativni putni pravac iz Banjaluke prema Prnjavoru, a Vlada RS ga je proglasila putem od opšteg interesa za Srpsku. Izgradnja trase novog asfaltiranog puta od 535 metara trajala je tri mjeseca, a grad je koštala 542.000 KM.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender