15. 05. 2021.
SIPA pretresa objekte na 25 lokacija širom BiH

SIPA pretresa objekte na 25 lokacija širom BiH

SIPA pretresa objekte na 25 lokacija širom BiH

U toku su pretresi objekata na 25 lokacija i lišenja slobode više osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, porezna utaja ili prevara i pranje novca.

U ovoj fazi, izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duvana, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

sipa

Pripadnici grupe za organizovani kriminal sumnjiče se da su u periodu od novembra 2015. do februara 2016. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duvan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duvana preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize i PDV-a.

Procjenjuje se da su svojim nezakonitim djelovanjem u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duvana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 1.200.000 KM.

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH s ciljem dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender