18. 05. 2021.
Kontroverze oko najpopularnije mobilne aplikacije: Da li je Viber špijunska mreža

Kontroverze oko najpopularnije mobilne aplikacije: Da li je Viber špijunska mreža

Viber ima skrivene mogućnosti koje se ne koriste baš često

Mobilna aplikacija Viber jedna je od najpopularnijih instant message-aplikacija.

Iako postoji još nekoliko jakih konkurenata, na području Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Balkana, ova aplikacija je izrazito dominantna.

I dok i dalje traje vječna rasprava o tome da li je to “viiber” ili “vajber”, mi vam donosimo neke korisne mogućnosti ove aplikacije koje vjerovatno niste znali.

Sakrijte informaciju kada ste bili na mreži

Uđite u „Podešavanja“ – „Privatnost“ i isključite status „Na mreži“. Čak i ako uđete u Viber, to niko neće saznati.

Sakrijte status o pregledu poruka

Da pošiljalac poruke ne sazna da ste pročitali njegovu poruku, uđite u „Podešavanja“, izaberite opciju „Obavještenja“ i skinite je sa opcije „Prikaži pregled poruke“

Ne preopterećujte memoriju telefona

Glasovne poruke iz poruka u Viberu automatski se čuvaju u telefonu. Da ne preopterećujete memoriju, najbolje ih je obrisati. Uđite u „Podešavanja“ – „Mediji“ i kliknite na „Obriši glasovne poruke“.

Sklonite svoju profilnu sliku od nepoznatih korisnika

Ako ne želite da vašu sliku vide svi korisnici Vibera, uđite u „Podešavanja“ – „Privatnost“ i uklonite sa „Prikaži svoju sliku“. Sada korisnici koji nisu na vašoj listi prijatelja neće vidjeti vašu sliku.

Uklonite status „Koristi aplikaciju”

Još jedna mogućnost: praktično sve aplikacije i igre koje instalirate na telefon, sinhronizovane su sa Viberom. Na taj način one postaju vidljive i za druge korisnike sa vaše liste kontakata. Da isključite ovu opciju, uđite u „Podešavanja“ – „Privatnost“ i isključite opciju „Koristi aplikaciju“.

Stavite lozinku

Ako ne želite na neko čita vaše poruke, možete staviti Viber lozinku. Sama aplikacija nema takvu opciju, ali ovu dodatnu aplikaciju možete lako preuzeti u bilo kom App Store i instalirati je za par minuta.

Instalirajte Viber na svoj računar

Još jedan koristan savjet u vezi upotrebe ove aplikacije – dopisujte se sa drugim korisnicima Vibera preko svog računara. Jednostavno, instalirajte ga na svoj računar.

(r. sarajevo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender