13. 05. 2021.
Poslanici o radu MUP-a

Zakon o korupciji posvađao poslanike

Tekst zakona nije u skladu sa naslovom. Pun je neusaglašenosti i kontradiktorsni. Najkraće rečeno-katastrofalan je. Opozicija je nizala zamjerke o Zakonu o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala, kojim se ukida Specijalno tužilaštvo, a formira posebno odjeljenje za borbu tih djela.

Opozicionari su insistirali da se zakon povuče iz procedure za šta vladajući nisu htjeli ni da čuju. Predlagač, ministar pravde Anton Kasipović priznao je da zakon nije najbolje rješnje, ali je nakon što je saslušao sve kritike, prisutne iz odbora za bezbjednost i pravosuđe upitao gdje su one bile na javnoj raspravi.

“Niko nije došao i niko nije htio razgovarati o temama na koje danas s razlogom trošimo 4,5 sata u skupštini. Možemo o tome i cijeli dan, ali bi bilo bolje i sa dobrom namjerom. Ne znam zašto niste došli,  ne znam šta vas je spriječilo”, kazao je Anton Kasipović, ministar pravde RS.

“Ovaj zakon neće proći , isto kao ni zakon o referendumu i  kao ni zakon o pesebnom statusu  prvog saziva Narodne skupštine. Kao da je očito da je režim izgubio  kompas jer u strahu da zaštiti sebe on pokušava da optuži druge”, izjavio je Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a.

Na tvrdnje ministra pravda da se u izreadu zakona nisu miješali politički, već autoriteti iz oblasti pravosuđa, opozicija je odmahnula rukom. Po njima je, dio zakona koji se odnosi na zaštitu od napada na ustavno uređenje Srpske, unaprijed pripremljen za obračun sa opozicijim, naročito u izbornoj godini.

“Pa ovaj zakon bi se mogao nazvati i zakon o borbi portiv unutrašnjih  neprijatelja, politilkih neistomišljenika, stranih plaćenika”, rekao je Milanko Mihajlica, poslanik SRS-a.

Koalicija “Domovina” već najavljuje ocjenu ustavnosti zakona. A dok su opozicionari smjenjivali u kritikama, pola rasprave je prošlo kada su se i poslanici vladajuće većine javili za riječ. I oni su priznali da zakon  nije idealan, ali da nema govora o obračunu sa političkim neistoimišljenicima. Jasna je kažu, namjera opozicije, da i ovu raspravu svedu na dnevna politička prepucavanja.

” Mene zabrinajva to što vi govorite o dnevnoj politici jer mi se uklapate u amandmane koalicije ‘Domovina’. Nemojte da se to poklopi, ne mislim ja da je to isto, ali se to poklopilo”, kaže Milan Kovač iz SNSD-a.

Da ni današnja rasprava ne prođe bez niskih udaraca pobrinuo se SDS-ov Miladin Stanić. Nakon što ga je SNSD-ova potpredsjednica skupštine iz reda hrvatskog naroda Željka Stojičić, upozorila da se udaljio od teme, osuo je paljbu.

“Molim vas nemojte me upozoravati  neprincipijelno. Govorim na čistom srpskom jeziku , ako ne razumijete sjednite tamo gdje vam je mjesto , a ne tu”, kazao je Stanić.

Predloženim zakonskim rješnjem, Specijalno tužilaštvo, nakon deset godina, odlazi u istoriju. Umjesto njega, Posebno odjeljenje za borbu protiv kriminala, korupcije, organizovano i najtežih oblika privrednog kriminala, trebalo bi da bude nezavisno, a radiće u okviru republičkog Tužilaštva. Za plate republičkih tužilaca a iz budžeta će se izdvojiti više, skoro 100.000 maraka.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender