15. 05. 2021.
Dodik: Imamo prijedloge kandidata za potpredsjednike stranke

Dodik: Imamo prijedloge kandidata za potpredsjednike stranke

Dodik: Tajno usvajanje mehanizma koordinacije je veleizdaja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je tajno usvajanje mehanizma koordinacije veleizdaja Republike Srpske, jer su na tajnom sastanku Savjeta ministara Srbi glasali bez stavova Republike Srpske.

Dodik je ukazao na nepoštovanje odluke parlamenta Srpske, koji je prije posljednjih izbora usvojio model koordinacije i uputio ga na dalje konsultacije, te da taj model niko nije osporio.

“Za taj model koordinacije su glasale i neke opozicione partije, kao što je PDP i NDP, a sada njihovi ministri u Savjetu ministara glasaju sasvim drugačije”, rekao je Dodik za prnjavorsku televizuju “Ka tri”.

Dodik je naglasio da su ovim potezom, ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara prevarili ne samo Narodnu skupštinu i svoje stranke, nego i narod koji predstavljaju.

“Ovaj narod mora da razumije da je na sceni podvala koja je generisana odnosom i ponašanjem naših ljudi u Savjetu ministara. Ali, ovo ne znači da mi nemamo šansu, jer ćemo ovih dana ponovo sjesti u Narodnu skupštinu i tražiti odgovornost za ovako nešto”, poručio je Dodik.

Prema Dodikovim riječima, postavlja se pitanje da li ima još tajnih sjednica za koje Republika Srpska nije obaviještena.

Dodik je dodao da je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić tri dana nakon tajnog usvajanja odluke o mehanizmu koordinacije bio u Banjaluci i od predstavnika Srpske tražio da se o ovom pitanju raspravlja, a da je odluka već bila donesena, što govori o špekulaciji.

Na pitanje da li su srpski predstavnici u Savjetu ministara to uradili iz neznanja ili su izmanipulisani, Dodik je upitao kako je moguće da ministar bude izmanipulisan.

“Kad bi neki Nijemac u Evropskom parlamentu bio protiv parlamenta NJemačke? To ovaj narod mora da vidi. Ovdje se stvara atmosfera nekog haosa, baš da bi se ovo sakrilo. Imali smo još nekoliko važnih ključnih pitanja u kojima smo morali da budemo jedinstveni bez obzira na to ko je šta”, istakao je Dodik.

Na pitanje novinara kako BiH, kao zemlja koja ima visokog predstavnika i strane sudije, aplicira za članstvo u EU, Dodik je rekao da tako nešto nema nigdje u Evropi i da je BiH “nakaradna zemlja”.

“Imali smo stranački konsenzus da se traži zakon o Ustavnom sudu BiH i to Bošnjaci ignorišu. Kažu da to ne može da se mijenja zato što je to dio dejtonskog rješenja, iako niko ne želi da ukine Ustavni sud BiH, nego strance u njemu”, istakao je Dodik.

Dodik je izrazio zabrinutost ovakvim razvojem situacije, jer kako je rekao, ovo što radi takozvani Savez za promjene je potpuna izdaja srpskog nacionalnog koncepta Republike Srpske i srpske nacionalne pozicije u BiH.

On je dodao da postoji još jedna tajna odluka o tome da se kupe naoružanje od 200 miliona za vojsku BiH. “Pitam se šta će nama to i ko je o tome pitao Republiku Srpsku”, istakao je Dodik.

Govoreći o globalnoj situaciji i migrantskoj krizi, Dodik je rekao da je Evropa do sada promovisala isključivo humanizam i ljudske vrijednosti, da bi prije godinu dana njemački kancelar Angela Merkel rekla da je multietničnost bila njihova globalna zabluda.

“Kada smo mi to slušali nismo mogli da vjerujemo da to neko govori, a njihovi službenici i dalje dolaze ovdje nama da drže predavanja o tome kako to treba da se sačuva”, napomenuo je Dodik.

On je dodao da naš odgovor na takvu krizu treba da bude čuvanje vrijednosti i homogenosti Republike Srpske, kao i da je primarni zadatak političara u Republici Srpskoj da očuvaju njenu stabilnost.

“Savršeno dobro znam da ukoliko očuvamo stabilnost i homogenost imamo šansu da idemo dalje, ukoliko uđemo u haos nikad se iz njega nećemo izvući”, smatra Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da se haos nameće, ali da ga u Srpskoj nema, te da je Republika Srpska miran i stabilan prostor, ali da se udarilo na njene vrijednosti.

“Evropa je izgubila tu humanu dimenziju, ta farsa koja je promovisana godinama, nije mogla da se očuva u naletu od nekoliko miliona izbjeglica. To govori da je to bila krhka i vrijednosna i institucionalna organizacija, koja to nije mogla da izdrži”, tvrdi Dodik.

Iz toga, dodao je on, Srpska mora da nauči lekcije, od kojih je primarna da štititi interese Srpske i po cijenu odbacivanja svakog nametanja i podaništva.

“U medijima je bila izjava italijanskog premijera, koji kaže da se EU ponaša kao orkestar na Titaniku. To kaže premijer jedne od osam najrazvijenijih svjetskih zemalja i jedne od tri najjače ekonomije EU. A, mi dođemo u situaciju da se ovdje iracionalno pravi atmosfera jurnjave ka toj EU, zato što nekoliko birokrata u BiH i dalje prima visoke plate da bi promovisali EU za koju nema rješenja”, naveo je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender