13. 05. 2021.
Lista top deset zarada u RS

Lista top deset zarada u RS

Lista top deset zarada u RS

Zvorničanin zaposlen u prerađivačkoj industriji zaradio je u novembru prošle godine čak 40.850 maraka ili 50 prosječnih plata u Srpskoj.

Lista top deset zarada u Srpskoj po osnovu radnog odnosa sastavljena je na osnovu prijava podnesenih Poreskoj upravi RS i pokazuje da pojedina preduzeća i banke i te kako dobro posluju čim zaposlenima mogu isplaćivati sume o kojima prosječan radnik može samo da sanja, piše “Glas Srpske”.

Na spisku najvećih novembarskih neto primanja u Srpskoj nalazi se još jedan stanovnik Zvornika koji je na osnovu rada takođe u prerađivačkoj industriji inkasiralo 12.900 KM. Pomenuti tandem jedini je na listi najbolje plaćenih ljudi u RS koji platu zarađuju u proizvodnji. Ostalih osam pozicija zauzimaju zaposleni u finansijskom sektoru u najvećem gradu Srpske, a njihova primanja premašuju cifru od 10.000 maraka. Za razliku od prethodnih nekoliko godina na spisku nema vlasnika najvećih plata iz sektora trgovine nekretninama.

Po visini zarade osim lidera izdvajaju se još dva lica kojima je u novembru na račun leglo 39.000, odnosno 35.750 maraka.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac kaže da je vjerovatno riječ o zaposlenim u privatnom sektoru. On ističe da menadžment kompanija ima potpunu slobodu u određivanju visine primanja radnika.

“Privatni poslodavac nagrađuje radnika ukoliko vidi jasnu korist od njegovog rada što je sasvim legitimno, a moguće i da je riječ o radnicima specifičnih vještina i znanja”, kaže Grabovac.

Sindikalci u visokim zaradama pojedinca vide i dobre i loše stvari. Predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS Danko Ružičić kaže da su navedene sume nedostižne za većinu zaposlenih u ovoj privrednoj grani koji mjesečno u prosjeku inkasiraju oko 470 KM.

“Vjerovatno je riječ o nekim menadžerskim ugovorima jer prema kolektivnim ugovorima i zakonu o platama zaposleni ne može primiti ovoliku platu”, kaže Ružičić.

On ističe da većina radnika s druge strane teško preživljava jer prosječna plata ne pokriva ni polovinu sindikalne potrošačke korpe i da radničke plate kasne ili ne bivaju uopšte isplaćene.

“Jedina utjeha radniku jeste to što se na te velike plate više novca sliva u kase fondova zdravstvenog i penzijsko-invalidskog osiguranja RS”, kazao je Ružičić.

Prosječna neto plata u RS u novembru je iznosila 824 KM. Najveći prosjek od 1.265 KM registrovan je u finansijskim i djelatnostima osiguranja dok je najniža prosječna neto plata u iznosu od 516 maraka isplaćena u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

DJELATNOST GRAD PRIMANjE

Prerađivačka industrija Zvornik  40.850

Finansijsko poslovanje Banjaluka 39.000

Finansijsko poslovanje Banjaluka 35.750

Finansijsko poslovanje Banjaluka 17.472

Finansijsko poslovanje Banjaluka 14.000

Finansijsko poslovanje Banjaluka 14.000

Prerađivačka industrija Zvornik 12.900

Finansijsko poslovanje Banjaluka 12.000

Finansijsko poslovanje Banjaluka 10.492

Finansijsko poslovanje Banjaluka 9.206

(Mondo)
Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender