15. 05. 2021.
Istorijski susret ruskog patrijarha i rimskog pape (VIDEO)

Istorijski susret ruskog patrijarha i rimskog pape (VIDEO)

Istorijski susret ruskog patrijarha i rimskog pape (VIDEO)

 Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se večeras u Havani, i to je prvi susret jednog pape i nekog ruskog patrijarha.

– Sastajemo se u pravo vreme – rekao je patrijarh Kiril, prenose ruski mediji.

Oni su se srdačno pozdravili i poljubili prije početka sastanka.

Pozivajući se na izvor iz delegacije Vatikana, RIA Novosti prenosi da je papa Franja srdačno se pozdravivši sa ruskim patrijarhom rekao: “Mi smo braća”.

– Ne napušta me osjećaj da se s Vama susrećem u pravo vrijeme i na pravom mjestu – rekao je patrijarh Kiril na početku sastanka s papom rimskim Franjom, a prenosi “Sputnjik”.

– Još jednom želim da naglasim da se to dogodilo po volji Božjoj – dodao je poglavar Ruske pravoslavne crkve, dok je papa Franja prije sastanka rekao da od ovog susreta ima velika očekivanja.

Ranije je pres sekretar ruskog patrijarha Aleksandar Volkov izjavio je novinarima da je deklaracija koju treba da potpišu dva poglavara već usaglašena, prenose RIA Novosti.

Sastanak na neutralnom terenu planiran je već decenijama, a poslednje prepreke uklonjene su zahvaljujući kombinaciji papine odlučnosti da bi sastanak trebalo da se održi i stava ruske pravoslavne crkve da su događaji na Bliskom istoku povećali potrebu za ujedinjenošću hrišćana.

Razmijenili poklone

Papa Franja poklonio je patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Kirilu relikviju slovenskog prosvetitelja Svetog Ćirila i pehar, a dar ruskog patrijarha papi je ikona Kazanjske Bogorodice, prenosi “Sputnjik”.

Ikona Kazanjske Bogorodice je na poseban način ujedinila Vatikan i Rusku pravoslavnu crkvu. Jedna takva ikona poklonjena je papi Jovanu Pavlu Drugom, koji je poštovao Bogorodicu.

Poljski pontifeks je želio da je vrati Ruskoj pravoslavnoj crkvi u vrijeme planiranog puta u Rusiju. Donio je 2004. godine kardinal Valter Kasper, koji je u to vrijeme bio predsjednik papskog savjeta za doprinos hrišćanskom jedinstvu.

Istorijski sastanak patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila i poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje desio se sinoć na međunarodnom aerodromu “Hoze Marti” u Havani na Kubi.

Ovo je prvi sastanak poglavara dvije crkve od raskola 1054. godine.

U Ruskoj pravoslavnoj crkvi se nadaju da će zabrinutost patrijarha i pape zbog progona hrišćana doprijeti do svjetskih lidera, saopštila je pres-služba RPC.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender