18. 05. 2021.
Kondomi budućnosti: Tanji, ali sigurniji

Kondomi budućnosti: Tanji, ali sigurniji

Kondomi budućnosti: Tanji, ali sigurniji

Koristeći lateks proizveden iz australijske trave, naučnici su na ivici pronalaska materijala za izradu najsigurnijih i najtanjih do sada prezervativa na svijetu. Bez obzira koliko će biti tanki, australijski su naučnici uvjereni kako će ovi kondomi budućnosti biti izdržljiviji od svega što smo imali do sada prilike da vidimo.

Toliko traženu supstancu za izradu otpornog i čvrstog lateksa pogodnog za dizajn ovakvih prezervativa, pronašli su u običnoj divljoj travi koja raste u polupustinjskim predijelima Australije.

Čudesnoj biljci kojoj možemo da zahvalimo što će buduće generacije imati priliku da praktikuju još sigurniji seks od ovog današnjeg, ime je spinifeks.

“Odlična stvar u nanoceluloznom ekstraktu iz ove biljke jeste što je fleksibilan, pa iz nje možemo napraviti snažniju, ali tanju membranu. Ukratko, to vam je kao da ste pronašli Sveti Gral u proizvodnji gume”, rekao je profesor Univerziteta u Kvinslandu Daren Martin.

Prema njegovim riječima, spinifeks je domorodačko stanovništvo koristilo kao prirodni lepak. Uveren je kako će, zahvaljujući ovoj biljci, uspeti da proizvede kondome koji su 30 odsto tanji, a ipak odgovaraju svim dosadašnjim standardima.

“Prošle smo godine uspjeli da stanjimo materijal za proizvodnju prezervativa do 45 mikrona, što je, otprilike debljina jedne vlasi kose, s vaše glave”, rekao je Martin.

Zahvaljujući specifičnom svojstvu koje ima spinifeks, proces proizvodnje prezervativa će biti i znatno jeftiniji. Kada je u pitanju proiozvodnja prezervativa, nastojanja da se učini tanjim rezultirala su nizom novih proizvoda, a jedan od najinovativnijih je svakako onaj grupe tinejdžera koji su osmislili prezervativ koji mijenja boju, kada dođe u kontakt sa polno prenosivim bolestima.

(Net.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender