15. 05. 2021.
NATO: Vanredni sastanak o Ukrajini

NATO: Vanredni sastanak o Ukrajini

Neće ni porez plaćati: NATO dobio diplomatski imunitet u Srbiji

Skupština Srbije ratifikovala je juče Sporazum o saradnji sa NATO koji predviđa slobodu kretanja i imunitet svim pripadnicima vojnog pakta koji je izvršio agresiju na Srbiju i Crnu Goru 1999. godine.

Sporazum Srbije i NATO o saradnji u oblasti logističke podrške predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATO u Srbiji, kao i privilegije koje sljeduju diplomatama po Bečkoj konvenciji.

Takođe im omogućava da s Vojskom Srbije razmjenjuju povjerljive informacije i opremu. Propis široko otvara vrata za još čvršću saradnju Srbije i NATO, odnosno Alijansine Organizacije za podršku i nabavku (NSPO) i Agencije za podršku i nabavku (NSPA).

Pripadnici ovih tijela NATO i njihova vozila imaće, kako se navodi, “pravo neophodnog slobodnog prolaza i pristupa kroz čitavu Srbiju” dok će se ulazak u zabranjene bezbjednosne zone usaglašavati sa nadležnim organima. Naglašeno je i da se osoblju NATO na njihov zahtjev mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektima u kojima se radi, uključujući i one u kojima se obavljaju ispitivanja i probe.

Cjelokupno osoblje uživaće diplomatski imunitet i biće oslobođeno plaćanja poreza, carina, PDV, moći će da uvozi opremu i ugovara nabavku robe, usluga i građevinske radove – bez ikakvih opterećenja. Tačnije, neće imati nikakve namete, osim za komunalne usluge.
Srbija se još u martu prošle godine Individualnim partnerskim akcionim planom (IPAP) obavezala da omogući NATO vojnicima slobodan tranzit kroz Srbiju, da koriste vojnu infrastrukturu i budu zaštićeni posebnim statusom dok borave na teritoriji Srbije.

IPAP, između ostalog, podrazumijeva potpisivanje SOFA sporazuma kojim se reguliše prelazak granice i nivo imuniteta za pripadnike Alijanse dok prolaze kroz Srbiju ili borave u njoj, kao i pristup vojnim objektima. Srbija se takođe obavezala i da regionalni centar za obuku “Jug”, kod Bujanovca, bude otvoren za sve zemlje članice Partnerstva za mir i NATO, da postepeno usklađuje svoje propise u oblasti odbrane sa EU, uništava viškove naoružanja.

(Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender