13. 05. 2021.
Pljačkaši sa autoputa imali pomagače

Pljačkaši sa autoputa imali pomagače

Pljačkaši sa autoputa imali pomagače

Policija traga za još dvije osobe za koje sumnja da su učestvovale u spektakularnoj pljački 617.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška, zbog koje je prije mjesec uhapšeno sedam osoba, među kojima je i pet pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS.

Navedeno je to u prijedlogu Specijalnog tužilaštva RS, koje je u petak od Okružnog suda u Banjaluci zatražilo da petorici osumnjičenih koji su u pritvoru ta mjera bude produžena za još dva mjeseca zbog bojazni da će uticati na svjedoke i uznemirenje javnosti. Sud do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije bio donio odluku o zahtjevu tužilaštva.

Novi učesnici pljačke

– Tragamo za još dvije osobe čiji je identitet nepoznat. Ostalo je da utvrdimo ko je od jedne banjalučke porodice kupio automobil “audi A6”, koji je korišćen u pljački, a utvrđujemo i identitet lica koje je iz naselja Tunjice do centra grada automobilom prevezlo osumnjičene Vladana Malića i Olega Bandu nakon njihovog bjekstva sa Kozare – navodi se u prijedlogu tužilaštva za produženje pritvora.

Specijalno tužilaštvo je u istom dokumentu navelo da je zločinačka grupa planirala napade na banke i specijalna vozila kojima agencije za obezbjeđenje vrše prevoz novca. Istaknuto je i da nije pronađen veći dio novca opljačkanog na autoputu Banjaluka – Gradiška te da su to dovoljni razlozi da osumnjičeni ostanu u pritvoru.

Otkrivanjem informacije o potrazi za još dvije osobe broj osumnjičenih za pljačku novca Unikredit banke iz blindiranog vozila kompanije “Sektor sekjuriti” popeo se na devet na autoputu u blizini Gradiške. Za pljačku su osumnjičeni pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić (33) i Goran Paraš (28) iz Banjaluke, te Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, koji je nedavno napustio tu jedinicu, Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca. Malić, koji je označen kao vođa zločinačke organizacije, te Paraš i Popović, za koje istražioci imaju dokaze da su bili direktni izvršioci, nalaze se u pritvoru od 13. januara kada su uhapšeni. U pritvoru su i radnik “Sektor sekjuritija” Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša i suvlasnik auto-kuće “Kvatro” Oleg Banda (32) iz Banjaluke, koji su osumnjičeni da su bili saučesnici u pljački. Osumnjičeni specijalci Janjuz i Inđić brane se sa slobode. Oni su pristali na saradnju s tužilaštvom i spremni su da zaključe sporazum o priznanju krivice, čime bi dobili nižu kaznu, ali bi se pojavili i kao svjedoci na suđenju ostalima osumnjičenim.

Odbrana protiv pritvora

Odbrana svih osumnjičenih usprotivila se prijedlogu tužilaštva navodeći da je on neosnovan i da ga sud treba odbaciti. Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević, koje brane četvoricu osumnjičenih, istakle su da u ovom slučaju čak nema ni oštećene strane i da se ne zna čiji je opljačkani novac.

– Nema dokaza čiji je novac, to samo znamo iz nekih izjava osumnjičenih i medija, a nema ni dokaza koliko novca je opljačkano. Kada je u pitanju uznemirenje javnosti, postavljam pitanje kako javnost nije uznemirena činjenicom da su osumnjičeni Inđić i Janjuz na slobodi – rekla je Ivanovićeva.

Joviševićeva je zatražila od suda da umjesto pritvora razmotri da osumnjičenima odredi mjere zabrane.

Tužilaštvo je u prijedlogu za određivanje pritvora Kuzmiću navelo da je on dio opljačkanog novca dao jednom svjedoku koji je to potvrdio. Kuzmićev advokat Mirko Dabić smatra da nema osnova da se njegovom branjeniku stavlja na teret organizovani kriminal i razbojništvo, već da je on eventualno imao ulogu pomagača.

– On ne spori da je poslao ostalima obavještenje i samo to je učinio. Nije direktni učesnik krivičnog djela. Svi dokazi u vezi sa njim su pronađeni i saslušani su svi svjedoci. On je od osumnjičenih poznavao samo Popovića – kazao je Dabić.

Prva hapšenja osumnjičenih za filmsku pljačku izvedena su 13. januara kada su lisice na ruke stavljene petorici specijalaca. Dan kasnije uhapšen je i Kuzmić, koji je osumnjičen da je specijalcima dojavio informacije kada su vozila sa novcem krenula i u kojem je od tri u konvoju najveći potencijalni plijen.

– Ljubavi, krenula sam – glasila je poruka koju je Kuzmić poslao Popoviću dajući mu znak da je novac krenuo iz banke.

Istog dana uhapšen je i Banda, koji je osumnjičen da je vozio “audi A6”, kojim su pljačkaši presreli vozila “Sektor sekjuritija”.

Filmska pljačka dogodila se 22. septembra prošle godine kada su četvorica razbojnika naoružana automatskim puškama i “zoljom” presreli kolonu u kojoj su bila tri vozila “Sektor sekjuritija” kod naselja Cerovljani u blizini Gradiške. Na snimku, koji je zabilježila kamera iz vozila “Sektor sekjuritija”, se vidi kada pljačkaši iskaču iz “audija”, a zatim otvaraju vatru na vozila, otimaju nekoliko kofera s novcem i nestaju munjevitom brzinom. U pucnjavi tokom pljačke od rikošeta je ranjen radnik “Sektor sekjuritija” Đurađ Bajić.

Razbojnici su poslije pljačke pobjegli prema Kozari, a odmah je pokrenuta opsežna potraga u koju su uključene sve raspoložive policijske snage. Niko, međutim, do 13. januara nije bio uhapšen, a jedino je u zaseoku Baraji kod Gornjih Podgradaca u blizini Gradiške pronađen “audi A6”, koji su koristili pljačkaši. Iako je bio poliven benzinom, automobil nije zapaljen, a pljačkaši su odustali od paljevine, jer je nad Kozarom nadlijetao policijski helikopter. U otkrivanju pljačkaša važnu ulogu imali su tragovi pronađeni u “audiju”, ali i informacije koje su dali pripadnici Specijalne jedinice policije i rastrošnost uhapšenih. Nekoliko dana poslije hapšenja na Kozari je pronađeno pet zakopanih automatskih pušaka, koje su koristili specijalci.

Prema nezvaničnim informacijama, istražioci provjeravaju da li su osumnjičeni za pljačku na autoputu učestvovali u još nekim razbojništvima, a sumnju podgrijava poklapanje pokreta i načina pljačke NLB Razvojne banke u centru Banjaluke i Unikredit banke u Kotor Varošu.

Polemika u vezi sa Popovićem

Aleksandra Metlić, koja brani Aleksandra Popovića, rekla je na ročištu za produženje pritvora da je Specijalno tužilaštvo RS njenom branjeniku nudilo nagodbu i tražilo da potpiše unaprijed sastavljenu izjavu.

– Rekli su mu da će ga pustiti da se brani sa slobode ako to uradi – kazala je Metlićeva.

Specijalni tužilac Mladen Mitrović je kazao da je to izmišljotina. Sudija Srđan Forca tada je upitao Popovića šta je istina. Popović je potvrdio da mu je jedan istražilac nudio da će ga pustiti ako prizna krivicu i potpiše izjavu.

Žuta koverta

Specijalno tužilaštvo RS dostavilo je sudu i dokaze u zapečaćenoj žutoj koverti s naznakom da ti dokazi još ne mogu biti dostavljeni odbrani.

Advokati osumnjičenih su kazali da im to otežava rad i izjašnjenje o prijedlogu za produženje pritvora, jer nisu upoznati sa svim dokazima. Sudsko vijeće je istaklo da te dokaze neće ni uzimati u obzir prilikom odlučivanja o pritvoru i da će biti objelodanjeni tek nakon podizanja optužnice.

(NN/GlasSrpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender