18. 05. 2021.
Vakcinacija od 15 do 24 marke

U apotekama nema vakcine za AH1N1

Broj oboljelih od svinjske gripe H1N1, tipa A, u Bosni i Hercegovini i dalje raste. Čekaonice domova zdravlja i bolnica su pune jer je sve više građana koji se zbog povišene temperature i malaksalosti javljaju ljekaru.

Od početka januara do danas u oba entiteta pregledano je više od 200 osoba sa simptomima sezonske gripe, od čega ih je 20 bilo pozitivno na svinjsku gripu AH1N1 i zbog teškog zdravstvenog stanja su hospitalizovani.

U Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS) trenutno leži 11 pacijenata, dok je broj hospitalizovanih u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske dostigao deset. Zbog komplikacija izazvanih virusom svinjske gripe u BiH do sada je, prema zvaničnim informacijama, zabilježeno šest smrtnih slučajeva.

Iako epidemiolozi najavljuju do kraja februara rapidno povećanje oboljelih, kantoni još nisu nabavili vakcine protiv sezonske gripe. Zbog toga su građani primorani da ih sami kupe ako se žele zaštititi. Ali, kako nam je potvrđeno u nekoliko sarajevskih apoteka, ni oni nemaju vakcine koje u sebi sadrže i zaštitu od svinjske ili ptičije gripe.

Potvrdili su nam i da jedna vakcina protiv sezonske gripe u FBiH košta 21, a u Republici Srpskoj 19,40 KM, u Hrvatskoj ove vakcine koštaju 11, a u Srbiji samo devet KM.

Hladnije vrijeme

U posljednje vrijeme javlja se sve više građana iz drugih kantona koji traže po nekoliko vakcina za porodicu, ali mi ih nemamo na stanju. Očigledno je da se ljudi plaše i žele se zaštititi – kazali su nam u apotekama.

Svinjska gripa u BiH prvi put se pojavila 2013. i do ove godine u BiH je odnijela više od 20 života.

U nekoliko kantona posljednjih dana zabilježen je povećan broj bolesti sličnih gripi. Laboratorijski je potvrđeno i prisustvo H1N1 virusa, tipa A, koji se u sezoni 2009/2010. prvi put pojavio kao virus svinjske gripe.

“U narednom periodu može se očekivati dalji porast broja oboljelih, čemu će doprinijeti hladnije vrijeme, kao i nizak stepen vakcinisanog stanovništva protiv sezonske gripe”, kažu ljekari.

Cijene vakcina:

Federacija BiH 21 KM
Republika Srpska19,40 KM
Hrvatska 11 KM
Srbija 9 KM

(Vijesti.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender