15. 05. 2021.
Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata

Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata

Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata

U manastiru Dobrun kod Višegrada obilježan je Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i 212 godina od Prvog srpskog ustanka.

Obilježavanje je održano u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske i Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i srpskim ustanicima Vožda Karađorđa Petrovića služio je iguman manastira Dobrun Kalistrat, a zatim su položeni cvijeće na spomenik Voždu Karađorđu podignutom na spomeniku iznad manastira 2004. godine.

Cvijeće su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Јovičević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je i predsjednik vladinog Odbora, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, a u ime Vlade Srbije državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović.

Cvijeće su položili i predstavnik Ambasade Srbije u BiH, delegacije BORS-a, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša, veterana, Udruženja civilnih žrtava rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i opštine Višegrad.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Dan boraca Boračkoj organizaciji, svim borcima Srpske, kao i svim porodicama poginulih boraca.

“Za sve nas u Republici Srpskoj ovo je dan kada se sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem sjećamo onih koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo”, poručio je Dodik u čestitki.

Dodik je Boračkoj organizaciji, borcima, kao i porodicama poginulih boraca poželio svako dobro i mnogo uspjeha u budućnosti.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je predsjedniku Boračke organizacije Republike Srpske Milomiru Savčiću, borcima i svim boračkim organizacijama, 15. februara – Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka.

Cvijanovićeva je istakla da su uloga i značaj koju su borci dali u stvaranju i očuvanju Republike Srpske nemjerljivi.

Bez onih koji su dali živote za Republiku Srpsku, poručila je Cvijanovićeva, ne bi bilo slobode koju uživaju današnje generacije i zbog toga im dugujemo vječnu zahvalnost i poštovanje.

“Njihova žrtva obavezuje nas da čuvamo i jačamo Republiku Srpsku, a porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima pružimo svu moguću pomoć i podršku, što kao Vlada Republike Srpske, uprkos svim izazovima sa kojima se susrećemo, i činimo”, navela je Cvijanovićeva u čestitki.

Cvijanovićeva je dodala da je Vlada Republike Srpske čvrsto opredijeljena da nastavi i dalje da se angažuje na rješavanju problema boračkih kategorija i poboljšanju njihovog položaja u društvu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender