15. 05. 2021.
BiH danas predaje zahtjev za članstvo u EU

BiH danas predaje zahtjev za članstvo u EU

BiH aplicirala za članstvo u EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u ime BiH predao je u Briselu zahtjev BiH za članstvo u EU ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Kundersu.

Svečana ceremonija predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU, održana je u zgradi Savjeta EU u Briselu.

Čović je aplikaciju predao holandskom ministru spoljnih poslova Bertu Koendersu jer ta zemlja predsjedava Evropskom unijom.

Čović je rekao da mu čini posebno zadovoljstvo da u ime stanovnika BiH, njenih konstitutivnih naroda i svih građana može reći da je BiH sve uradila da bi predala kredibilan zahtjev za članstvo u EU.

Čović je naglasio da se nada pozitivnom odgovoru EU kako bi BiH već naredne godine dobila status kandidata za članstvo u EU.

On je istakao da BiH čeka mnogo posla, kako na planu spoljne politike, tako i na planu sređivanja unutrašnjih prilika, prije svega poboljšanje ekonomskih i socijalnih prilika. Čović je rekao da je EU i NATO opredjeljenje BiH kada se radi o spoljnoj politici i da Evropa nema alternativu.

Najavio je da će ova godina biti godina velikih reformi za BiH i je izrazio nadanje da će BiH stići svoje susjede na putu ka EU.

Ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders pozdravio je usvajanje Reformske agende izrazivši nadu da će se zadržati pozitivan reformski kurs. Koenders je obećao da će se Savjet ministara EU obratiti BiH onda kada se vidi da je napravljen značajan napredak.

Evropska komesarka Federika Mogerini istakla je da EU računa na BiH, kao i da će EU pomoći BiH na tom putu.

Јohanes Han, evropski komesar za pregovore o proširenju, pozdravio je usvajanje mehanizma koordinacije, poručivši da građani BiH zaslužuju članstvo u EU.

Јedan od uslova za predavanje aplikacije bilo je i usvajanje mehanizma koordinacije koji je u Savjetu ministara BiH usvojen tajno i bez saglasnosti Republike Srpske.

Odluka o podnošenju aplikacije BiH za članstvo u EU, morala je biti donesena na osnovu širokog konsenzusa u RS i BiH, a ne na osnovu pojedinačnih interesa, izjavio je Nikola Špirić za našu televiziju.Ukoliko BiH, zbog unutrašnjih podjela, propusti ovu šansu to će se odraziti i na njenu stabilnost, ocijenio je Špirić.

(RTRS/Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender