14. 05. 2021.
Šta će se desiti kada BiH preda aplikaciju?

Šta će se desiti kada BiH preda aplikaciju?

Šta će se desiti kada BiH preda aplikaciju?

Nakon što svaka od država podnese aplikaciju za članstvo u EU dobija upitnik Evropske komisije takozvani “avi” na koji mora da odgovori, na primjer, u slučaju Republike Hrvatske on je sadržavao čak oko 4.000 pitanja na koje je hrvatska strana morala Evropskoj komisiji dati informacije.

Cijeni se kako će taj čin biti problematičan za Bosnu i Hercegovinu već u samom startu s obzirom da se većina podataka nalazi u popisu stanovništva, provedenog oktobra 2013. godine, čiji rezultati nisu objavljeni ni dvije i po godine nakon toga.

Uz davanje osnovnih podataka koji se odnose, na primjer, na broj stanovnika, Bosna i Hercegovina mora odgovore dati i o svom ekonomskom potencijalu, strukturi stanovništva u svim segmentima, kao i brojnim drugim pitanjima kao što je prilagođavanje pravnim tekovinama EU (acquis communautaire).

Osim što mnogi aplikaciju za članstvo BiH u EU smatraju preuranjenom, nerealan je i rok do kojeg vlasti BiH očekuju da bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti status kandidata za EU, početak 2017. godine. Ovo bi značilo da bi BiH postala rekorder po kratkoći vremena u kome je dobila kandidatski status.

Najkraće je na kandidatski status čekala Makedonija, godinu i devet mjeseci, Crna Gora dvije godine, a Srbija dvije godine i dva mjeseca. Izuzetno dug rok i to iz drugog pokušaja, nakon što je prethodni odbijen, imala je Albanija. Na status kandidata ova zemlja je čekala čak pet godina i dva mjeseca.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sutra će u ime BiH predati zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) ministru spoljnih poslova Holandije Bertu Kundersu, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

(BHT)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender