12. 05. 2021.
Voditelj iz Banjaluke snimio film ”Moj Lauš – moj mali grad”

Voditelj iz Banjaluke snimio film ”Moj Lauš – moj mali grad”

Voditelj iz Banjaluke snimio film ”Moj Lauš – moj mali grad”

U opusu koji čini više od 50 dokumentarnih, turističkih i prezentacionih filmova, banjalučki spiker i voditelj Borislav Glišić najemotivnije doživljava filmove o podgrmečkom kraju, u kojem je proveo djetinjstvo i banjalučkom naselju Lauš, gdje živi više od pola vijeka.

Njegov autorski film “Moj Lauš – moj mali grad” ovih dana je doživio premijeru na radost gotovo 20.000 stanovnika ovog naselja. U filmu je stavljen naglasak na period industrijalizacije Lauša, koja je počela 1878. godine kada je Austrougarska nakon aneksije BiH otvorila rudnik mrkog uglja. Gotovo pet decenija kasnije Kraljevina Jugoslavija izgradila je termoelektranu Lauš, koja je sve do 1953. godine osvjetljavala Banjaluku. To je praktično bila prva industrijska zona u Banjaluci. Ovaj video-zapis je dokumentovao i početke naseljavanja stanovništva koji su usko vezani za mukotrpan rad u rudniku, a Glišić je opisao i kako je tekao razvoj školstva, zdravstva, ugostiteljstva i sporta u ovom kraju.

“Film o Laušu predstavlja dio serijala pod nazivom “Mjesta, krajevi i zanimljivosti”, koji je izrastao iz autorskih emisija ‘Turistički mozaik’ na Radiju RS. Iako sam iza sebe imao bogato iskustvo na radiju i televiziji, tek tada sam osjetio istinski medijski izazov, jer sam dobio priliku da prezentujem ljepote naših krajeva građanima Srpske, ali i mnogo šire”, kaže Glišić.

Većina njegovih filmova je prevedena na engleski i njemački jezik, baš kao i turistički film o Banjaluci, koji je obišao svijet. Snimao je filmove za gotovo sve opštine u zapadnom dijelu RS, Posavine i Semberije, a želja mu je da uradi po jedan film za svaku opštinu u Srpskoj.

“Nismo ni svjesni kakvim potencijalima raspolažemo. Ovi filmovi su jedan od načina da privučemo investitore i turiste. Snimajući kadrove po Srpskoj, posebno su me oduševile prirodne ljepote Nacionalnog parka ‘Sutjeska’, vodopada Skakavac kod Maglića, Janjskih otoka u Šipovu, Vučije planine kod Teslića i Sokolačke pećine. Imam utisak da u ovim mjestima sunce ljepše sija nego u ostalim krajevima”, ističe Glišić, koji je uradio i brojne filmove o banjama i razvoju lovstva u Srpskoj.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender