15. 05. 2021.
Vučić: Dosta je bilo tuđih i naših srpskih grobova

Vučić: Dosta je bilo tuđih i naših srpskih grobova

Vučić: Karađorđe je sloboda, a Miloš je država

Ako je Karađorđe bio sloboda, Miloš Obrenović je bio država, na Karađorđu samo naučili šta je etika, na Milošu šta je politika, rekao je u besjedi povodom praznika Sretenje premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Karađorđe je postupao herojski, Miloš istorijski, pa ako se moralo radio je i ispod ličnog i narodnog dostojanstva, ali narod Srbije i Srbija su uvijek u tim situacijama bili na dobitku”, primjetio je Vučić u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Sterenja u Kragujevcu.

Objašnjavajući kako je postupao Miloš Obrenović, naveo je da se trudio da uvijek narod što duže drži u miru, te da je lukavtsvom dobijao ustupke za svoj narod i državu.

“Izbjegavao je bitku s carskim vojskama kad god je mogao, nije želio da dozvoli borbe koje bi donijele poraze narodu, imao je urođenu spopsobnost orijentacije, a seljačkom lukavošću, mudrošću i brigom za Srbiju uspijevao je zemlju da sačuva”, poručio je Vučić.

Primijetivši da je nepogrešivo znao kad treba popuštati, a kad zatezati, okarakterisao je Miliša kao rođenog vođu mase, pravog narodnog tribuna.

“Bio je autokrata, a to je nešto u čemu su Srbi uvijek dodatno pretjerivali. Pričalo se o strašnom Milošu, čak je i on volio da se o njemu tako priča, jer vjerovao je da samo ako se narod drži u stezi narod može mnogo da se postigne”, naveo je Vučić ocijenivši da je, kad je došlo vrijeme da se donosi ustav i tadašnji vladar Srbije donio i jednu revolucionarnu odluku – birajući između plemstva i raje odlučio je da spahiluci treba da pripadnu onima koji na zemlji rade.

A Sretenjski ustav, dodao je, kao moderan evropski akt, djelimično je ograničio knjaževu vlast.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender