18. 05. 2021.
Beograd ZOO: Mečka Gordana najavila proljeće

Beograd ZOO: Mečka Gordana najavila proljeće

Beograd ZOO: Mečka Gordana najavila proljeće

Poslije jutarnjeg nećkanja mečka iz beogradskog zoološkog vrta izašla je iz jazbine. Sa druge strane, medvjed Medeni u Palićkom zoološkom vrtu od ranog jutra je na nogama i uz slast je pojeo svoj prvi obrok, što bi trebalo da je znak da je zimi kraj.

Uprkos tome što nije isprva nije izašla iz jazbine niti se budila, mečka Gordana je kasnije tokom dana odlučila da izađe i pojede nešto, što bi, prema vjerovanju, trebalo da znači i kraj zime.

Prema riječima Jožefa Ezveđa, mečka Gordana stara je oko 17 godina, odličnog je zdravlja i u dobroj je kondiciiji, ali za razliku od medvjeda u divljini ona nije imala pravi zimski san i često se budi i zimi, tako da nije pouzdan metereolog.

Ezveđ smatra da je razlog za to što živi u zatvorenoj sredini, ali i da globalno zagrijevanje utiče na njeno ponašanje.

Njeni česti izlasci zimi, kako kaže, mogu da predskazuju proljeće, međutim njen biološki sat najvjerovatnije joj govori da nije još vrijeme da izađe.

Osim Gordane, i medvjed Medeni u Palićkom zoološkom vrtu rado je danas izašao iz jazbine i pojeo svoj prvi obrok. Radoznalo je istraživao svoju teritoriju i uživao u šetnji vrtom poslije kiše.

To bi, prema vjerovanjima, trebalo da znači da je zimi došao kraj. Doduše, prave zime sa velikim snijegom gotovo da i nije bilo na Sjeveru Bačke. I juče je na Paliću zabilježeno prijatnih 12 stepeni.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender