13. 05. 2021.
Za pješake: Budi vidljiv, ne budi figura

Za pješake: Budi vidljiv, ne budi figura

Za pješake: Budi vidljiv, ne budi figura

Grad Banja Luka se aktivno uključio u preventivnu medijsku kampanju pod nazivom “Budi vidljiv, ne budi figura”, koja je danas počela i koju zajednički provode Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Auto-moto savez RS i Agencija za bezbjednost saobraćaja RS.

Cilj navedene kampanje je da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima vožnje, da ukaže pješacima na pravilno kretanje i pravilan prelazak kolovoza, da kod vozača probudi svijest da se kreću opreznije u naseljima, da vozačima ukaže na potrebu korištenja svejtloodbojnog prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu, kao i koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista i da farovi budu ispravno podešeni i čisti.

-Skrenuli bismo pažnju našim sugrađanima pješacima da ih vozači noću, u magli i u uslovima smanjenje vidljivosti otežano uočavaju, te da će pomoći i sebi i vozačima ukoliko nose svjetloodboji prsluk, svjetliju odjeću, ili neku reflektujuću oznaku. Roditeljima bi savjetovali da djeci kupuju odjevne predmete i patike sa fluoroscentnim bojama, te školske torbe koje na sebi imaju reflektujuće oznake – kažu u Odsjeku za saobraćaj.

Takođe, pješacima je upućen apel da se uvijek kreću van kolovoza, a ukoliko su prinuđeni da se kreću kolovozom onda to treba raditi lijevom stranom kolovoza, kako bi lakše vidjeli vozilo koje dolazi u susret i imali više šanse da se pomjere dodatno ulijevo.

Podsjećamo da je Skupština grada Banja Luka u novembru prošle godine usvojila Strategiju bezbjednosti drumskog saobraćaja na području grada Banje Luke za period 2016-2025. godina i petogodišnji Program bezbjednosti drumskog saobraćaja, te je i ovo jedna od aktivnosti kojom se nastoji podići nivo bezbjednosti saobraćaja u našem gradu.

Medijska kampanja će trajati u periodu od 15. do 28. februara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender