14. 05. 2021.
Sjednica NSRS prekinuta, nastavak sutra

Sjednica NSRS prekinuta, nastavak sutra

NSRS: Nastavak sjednice

Narodna skupština Republike Srpske nastaviće danas sjednicu raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske /RTRS/, kojim je predviđena mogućnost da parlament smijeni Upravni odbor RTRS-a ili njegovog člana kada se utvrdi da ne izvršavaju zakonska prava i obaveze.

Ovim zakonskim rješenjem, o kojem je Skupština sinoć započela raspravu, daje se mogućnost otvaranja drugog televizijskog programa, jer, kako je obrazloženo, RTRS posjeduje produkcijske i kadrovske kapacitete za pokretanje drugog programa.

Proširuje se obaveza Upravnog odbora RTRS-a u pogledu obavještavanja Narodne skupštine Srpske o poštivanju programskih načela i zastupljenosti programa.

Nacrtom zakona proširuju se nadležnosti Upravnog odbora RTRS-a, kao i prava i obaveze Programskog savjeta RTRS-a.

Obaveze Upravnog odbora se proširuju, jer se u praksi pokazalo da ovaj odbor u slučaju nepoštivanja programskih principa o tome nije blagovremeno obavijestio Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Proširenju obaveza Programskog savjeta se pristupilo, jer u postojećem Zakonu nije u potpunosti definisan odnos između Savjeta i Upravnog odbora, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog strategije integralnog upravljanja vodama Republike Srpske od 2015. do 2024. godine i Nacrt omladinske politike od 2016. do 2020. godine.

Biće razmatran i Izvještaj o realizaciji programa očuvanja biljnih genetičkih resursa Republike Srpske od 2012. do 2014. godine.

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender