18. 05. 2021.
Obnova Hilandara teče po planu

Obnova Hilandara teče po planu

Obnova Hilandara teče po planu

Sve planirane aktivnosti na obnovi i rekonstrukciji manastira Hilandar predviđene u 2015. godini sprovedene su po planu, rekao je danas ministar kulture Ivan Tasovac na sjednici Komisije za Hilandar.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja, pored izvještaja Zadužbine Hilandar za 2015. godinu na sjednici je usvojen i predlog Plana rada za ovu godinu koji omogućava dalji tok obnove jednog od najznačajnih i najpoznatijih srpskih manastira.

Tasovac je naglasio da Hilandar predstavlja važan dio ne samo religijskog, već i kulturnog identiteta Srbije, dodavši da zaštita kulturnog nasljeđa, kao i njegova adekvatna prezentacija, spadaju među prioritete Ministarstva i Vlade Srbije.

Članovi Komisije su konstatovali da su u 2015. godini uspješno realizovani Investicioni programi obnove Ulazne zone i Bijelog konaka, koji je najviše stradao u požaru 2004. godine.

Objekti Ulazne zone stavljeni su u funkciju već za manastirsku slavu, u decembru 2015, dok će glavna aktivnost i u 2016. godini biti rekonstrukcija Bijelog konaka, koji je 2015. godine zakrovljen.

Usvojeni su i Izvještaj o sanaciji zida palate u Hrusiji i Izveštaj o konzervatorsko-restauratorskim radovima na zidnom slikarstvu u crkvi Uspenja Hristovog (Sv. Vasilije na moru), navodi se u saopštenju.

“Želim da izrazim iskreno zadovoljstvo tokom i zaključcima ovog sastanka. Nakon prethodne sjednice održane u Hilandaru, bili su donijeti zaključci o metodologiji rada, koji su, u međuvremenu, sprovedeni u djelo”, rekao je član Komisije prof. dr Vladeta Janković.

On je naglasio da je Zadužbina manastira Hilandar sastavila rijetko potpun izvještaj o izvršenim obavezama, dodavši da je plan rada za 2016. realan i ostvariv.

“Veoma je važno što sredstva kojima država pomaže obnovu Hilandara nisu umanjena, a Komisija je sigurna da će ono što je opredijeljeno biti iskorišćeno na najbolji način”, kazao je Janković.

U 2016. godini biće rekonstruisan i krov manastirske zvonare iz sredstava Ministarstva kulture i uz podršku Društva prijatelja Svete Gore iz Engleske.

Pored ministra Ivana Tasovca kao predsjednika, sjednici je prisustvovalo još 12 članova Komisije.

Glavni cilj radova u Hilandaru je rekonstrukcija i obnova graditeljskog nasljeđa stradalog u velikom požaru 2004. godine, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender