15. 05. 2021.
Fontana iz koje teče pivo

Fontana iz koje teče pivo

Poskupljuje cigarete, alkohol, gorivo…

Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je juče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, kojima se povećava iznos akciza na naftu i naftne derivate, auto-gas, pivo i alkoholna pića.

Prema nacrtu zakonskih izmjena, akciza na naftu i naftne derivate povećava se za 0,15 KM, dok će na pivo biti plaćana posebna akciza od 0,15 KM koja predstavlja namjenski prihod entitetskih fondova zdravstvenog osiguranja, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ovim zakonskim rješenjem uvodi se posebna akciza za alkoholna pića koja iznosi pet KM po litru apsolutnog alkohola, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju.

Vlast pronašla sredstva za izgradnju autoputeva

Nacrtom izmjena i dopuna ovog zakona predviđeno je da se putarina plaća 0,25 KM po litru naftnih derivata, odnosno po kilogramu auto-gasa, a ova sredstva namjenski će biti korištena za izgradnju autoputeva i puteva i to u omjeru 80:20, čime bi za autoputeve bilo izdvojeno 0,20 KM, a puteve 0,05 KM.

Zakonskim izmjenama i dopunama kroz predloženi nacrt nije tretiran duvan i duvanske prerađevine, jer se u ovoj oblasti usklađuju akcize u skladu sa evropskim direktivama.

Na sjednici je naglašeno da su i u ovoj oblasti predviđene korekcije iznosa akciza krajem godine, uz namjensko usmjeravanje prihoda u oblasti zdravstva.

UO UIO je zaključio da se istovremeno pripremaju izmjene seta zakona koji prate primjenu Zakona o akcizama u BiH.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH biće upućen u redovnu proceduru, a konačnu riječ daće Parlamentarna skupština BiH.

Članovi UO UIO su na prošloj sjednici podržali inicijativu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za uvođenje takozvanog “plavog dizela”, pa će ovaj dio zakonskih izmjena biti pokrenut krajem godine kako bi bile završene obaveze uspostavljanja registra poljoprivrednih gazdinstava gdje ova evidencija ne postoji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender