12. 05. 2021.
Pročitajte transkripte Radončićevih presretnutih razgovora

Pročitajte transkripte Radončićevih presretnutih razgovora

Radončić pušten na slobodu

Sud BiH ukinuo je pritvor lideru Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću, osumnjičenom za ometanje rada pravosuđa, i zamijenio ga mjerom kućnog pritvora.

Nakon izlaska iz pritvora, Radončić je ispred Suda BiH izjavio da “provokacija s njegovim hapšenjem neće destabilizovati koaliciju SBB-a i SDA-a.

“Koalicija je stabilna. Provokacija s mojim hapšenjem nije destabilizovala vrlo snažnu i vrlo potrebnu bošnjačku koaliciju koja je u interesu cijele BiH, a ne samo tog naroda”, rekao je Radončić.

Na pitanje šta misli pod politički montiranim procesom odgovorio je: “Vi na mom mjestu odlično znate da li ste skloni kriminalnim radnjama ili niste. Ako vam neko montira da vršite pritisak na nepostojeće, nevažne, nebitne i vama nepoznate svjedoke, najbolje znate kako se to naziva.”

Na pitanje ko mu to montira, rekao je da će biti vremena da se o tome razgovara, i da “ovo nije trenutak”.

Rekao je i da još nije pročitao odluku Suda BiH o puštanju na slobodu, ali i da nije njegovo da komentariše sudske presude.

“Time će se baviti moj advokatski tim, a ja kao političar treba da se posvetim jačanju koalicije, izgradnji, zapošljavanju i svom poslu. Neka svako radi svoj posao”, istakao je Radončić.

Sud BiH zabranio je Radončiću napuštanje adrese boravišta, sastajanje sa svim svjedocima koji su već saslušani, kao i približavanje tim svjedocima na udaljenosti manju od 100 metara.

Ovim mjerama zabranjeno je međusobno kontaktiranje i sastajanje sa saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, te kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Istim rješenjem je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva, te su za optužene Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman izrečene mjere zabrane.

Ovim mjerama zabranjuje se napuštanje adrese boravišta /Dautbašiću napuštanje područja Kantona Sarajevo, a Šahmanovoj napuštanje BiH/, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak granice.

Zabrana se odnosi i na sastajanja i kontaktiranja sa ostalim saoptuženim u ovom krivičnom predmetu, kao i svjedocima koji su već saslušani, te približavanje saoptuženim i svjedocima na udaljenosti manjoj od 100 metara.

Radončić i Dautbašić optuženi su za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Bilsena Šahman optužena je za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa, a Zijad Hadžijahić za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela ometanje rada pravosuđa i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

SASLUŠAN DIREKTOR OBA-e OSMAN MEHMEDAGIĆ OSMICA

Tužilaštvo BiH saslušalo je direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića u svojstvu svjedoka u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, potvrđeno je sarajevskim medijima u ovoj instituciji.

Јoš nisu poznate okolnosti o kojim je Mehmedagić svjedočio u Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH predočilo je Sudu BiH transkripte prisluškivanih razgovora u kojim se spominje i Mehmedagić.

Njega Radončić spominje u kontekstu da će tokom svjedočenja u slučaju Naser Keljmendi, koji se vodi na Kosovu, reći da su za ubistvo Ramiza Delalića Ćele odgovorni Bakir Izetbegović i direktor OBA-e BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica.

Mehmedagić se spominje i u SMS porukama koje su razmijenili Izetbegović i Radončić, a u kojim se Izetbegović “velikim Bogom kune da nema veze s istragom koju Tužilaštvo BiH vodi protiv Bakira Dautbašića”.

“Osmica mi je javio za Dautbašića, ovi iz Tužilaštva se zaista trude da nam razbiju koaliciju”, napisao je Izetbegović Radončiću.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender