18. 05. 2021.
Pacijenti iz Banjaluke: Fond više ne plaća odlazak na VMA?

Pacijenti iz Banjaluke: Fond više ne plaća odlazak na VMA?

Pacijenti iz Banjaluke: Fond više ne plaća odlazak na VMA?

Banjalučanka Dajana Tadić kao maligni bolesnik svaka tri mjeseca ide na kontrolu u Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu. Na VMA, tvrdi, više ne može.

U Fondu zdravstva, kaže, odugovlače da daju zeleno svjetlo za odlazak u beogradsku kliniku. Sve glasnije priče o raskidu ugovora između Fonda i VMA obje institucije dematnuju. Dajana Tadić ipak tvrdi da se pacijenti sada snalaze sami.

“To je Fond sve plaćao. Međutim, sada ako želite da odete negdje van na liječenje morate sami da platite. To je jedini način”, tvrdi Dajana.

Dajanin problem samo je jedan u nizu koji pod hitno treba rješavati – u glas poručuju pacijenti koji i danas potpisuju peticiju za reformu zdravstvenog sistema. Dok odlažu olovke, uglavnom se žale na kvalitet zdravstvenih ustanova.

Jedan od potpisnika je i medicinski tehničar Duško Todić. U struci mu, tvrdi, vlada potpuni haos. Kaže da se ovih dana olako dolazi do zvanja, do kojeg je on došao nakon godina praktičnog rada. Neredovnost isplata doprinosa je, priča, Duško poseban problem.

“Mislim da će se ovim zakonima mnoge stvari riješiti. I da se napokon riješe naša dugovanja jer gro naših kolega tehničara, medicinskih sestara, otišlo u penziju, ali u privremenu penziju zbog uplate doprinosa. Jednostavno se mora urediti da kad čovjek ide u penziju da ide sa punom penzijom a ne ovako kako se sad radi”, rekao je Duško Todić, medicinski tehničar na neurološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra RS.

U vrijeme dok sindikat traži promjene, ukupni dug bolnica i domova zdravlja sve je veći. U odgovoru na poslanička pitanja ministar je i zvanično priznao – minus se, zaključno sa prošlom godinom, popeo na 513 miliona maraka. Samo za kredite zdravstvene ustanove duguju gotovo 300 miliona. Na ministrovom spisku pronašao se i direktor/poslanik Milan Švraka čiji Dom Zdravlja duguje tri miliona maraka.

“Možda bismo uspjeli i ovu godinu provesti kao i prethodnu gdje smo manje-više uspjeli da isplatimo 12 plata i 12 doprinosa. Međutim, moram da vam kažem, vrlo je teško danas voditi zdravstvene ustanove u ovakvom sistemu kakav jeste”, rekao je Milan Švraka, direktor Doma zdravlja Gradiška.

U Ministarstvu zdravlja danas nisu odgovarali na pitanja ATV-a. Dragan Bogdanić ranije je rekao da pregovara sa Svjetskom bankom koja je, navodno, zainteresovana za saniranje dugova u zdravstvu.

Najavili su i nastavak pregovora sa predstavnicima sindikata. Bez obzira na to, sindikalci najavljuju skoro slanje peticije u Narodnu skupštinu, za izmjenu ukupno osam zakona.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender