14. 05. 2021.
Hrvati tvrde: Indijanci su hrvatskog porijekla, prvi smo osvojili Ameriku!

Hrvati tvrde: Indijanci su hrvatskog porijekla, prvi smo osvojili Ameriku!

Hrvati tvrde: Indijanci su hrvatskog porijekla, prvi smo osvojili Ameriku!

U udžbeniku za 1. nivo hrvatske nastave u inostranstvu „Domovina na dlanu“, nalazi se jedan prilično neobičan podatak o porijeklu američkih Indijanaca iz države Sjeverna Karolina.

U pasusu naslovljenom „Upoznajmo Hrvatsku“ autori udžbenika napisali su slijedeći tekst:

– Postoji teorija da su hrvatski pomorci naselili Sjevernu Ameriku još prije Engleza. Kad su 1584. godine Englezi došli u Sjevernu Karolinu, naišli su na Indijance hrvatskog porijekla („Croatan Indians“) – navodi se u tekstu.

– Mnoga indijanska djeca su imala svijetlu kožu i smeđu kosu i jedino su oni uzgajali vinovu lozu, a poneke njihove riječi bile su slične hrvatskim. Kada su se Englezi nakon nekoliko godina vratili, svi Indijanci hrvatskog porijekla su nestali – navodi se u udžbeniku.

Pasus je ilustrovan crtežom grupe ljudi oko stabla na kojem je urezana riječ „Croatoan“. Riječ je inače o, dodatno raspisanoj, staroj legendi koja govori da su u 16. vijeku iz Dubrovnika isplovila dva broda čija je posada naselila američko ostrvo Roanoak, pred obalom Sjeverne Karoline.

Ovu legendu su, posebno posljednjih dvadesetak godina, razrađivali mnogi istoričari entuzijasti, ali do ovog izdanja, koje je štampano 2014. u udžbenicima istorije još nije predstavljena kao činjenično stanje.

U impresumu je, pod autorima ovog udžbenika, navedeno troje učitelja razredne nastave. Ipak, zanimljivo je kako, uz urednike, „Domovina na dlanu“ ima i recenzenta za istoriju. Riječ je o dr sc. Tomislavu Galoviću, docentu sa Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

(telegram.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender